Se Johanna Rytting Kaneryds avgörande mål mot Italien Foto: Bildbyrån

Johanna Rytting Kaneryd hjälte mot Italien – OS-drömmen lever

Ödesmatch mot Italien.

Då blev Johanna Rytting Kaneryd, 26, stor hjälte med matchens enda mål.

– Det är en otrolig känsla, säger hon till SVT Sport.

Det blev svensk förlust i Nations League-premiären mot Spanien i helgen. Eftersom att turneringen också fungerar som ett OS-kval var Sverige därför mer eller mindre piskat att vinna kvällens match mot Italien. Något man också gjorde med 1-0, även om det satt långt inne.

Svensk drömstart

Johanna Rytting Kaneryd blev matchens enda målskytt efter en dryg kvart. Lina Hurtig drev upp bollen centralt och lyckades, via ett italienskt ben, få fram bollen till Rytting Kaneryd. 26-åringen gjorde inget misstag och tryckte in ledningsmålet bakom Laura Giuliani.

Damlandslaget i fotboll

– Det är en otrolig känsla. Skönt att få en bra start. Det är aldrig kul att jaga i en match, säger hon.

Målet var hennes tredje i landslaget.

Stolpträff från kvittering

Andra halvlek tog Italien över spelet något och man vaskade också fram flera bra lägen mot Jennifer Falks mål. Närmast till en kvittering kom man med drygt 20 minuter kvar då försvararen Lucia Di Guglielmo prickade stolpen.

Men någon kvittering blev det alltså inte och Rytting Kaneryds mål blev matchens enda.

– Slutminuterna var otroligt jobbiga. Vinsten satt verkligen långt inne i dag. Men vi har många som offrar sig inne i eget straffområde. Det måste man göra i en sådan här match.

”Måste vinna varje match”

I och med segern lever Sveriges dröm om OS 2024 i Paris vidare ett tag till.

– En otrolig lättnad. Det var bara vinst som gällde. Vi måste vinna varje match.

Nästa match för Sverige i Nations League är mot Schweiz i slutet av oktober.

I den andra matchen i Sveriges grupp, den mellan Spanien och Schweiz, blev det en kross. Spanien vann med hela 5-0 vilket gör att de leder gruppen på sex poäng före Sverige på tre.

Se höjdpunkter från Sveriges landskamper på SVT Play.