Markus Johannesson. Foto: SVT

Johannesson: ”Finns garanterat med i bakhuvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring Östersunds FK och klubbens före detta ordförande Daniel Kindberg.

Något som SVT Sports expert tror påverkar spelarna.

– Det är inte det att man går omkring och det gnager hela tiden men garanterat så finns det med i bakhuvudet., säger Markus Johannesson.

På gårdagens allsvenska upptaktsträff sa Östersunds lagkapten Tom Pettersson att de ekonomiska oegentligheter som Kindberg står åtalad för inte påverkar spelarna, mer än att de får svara på frågor om det.

– Det är klart att frågor hopar sig i spelarnas skallar på så sätt att ”vad händer om föreningen är inblandad? Vad händer om licensnämnd och disciplinnämnd kommer fram till att Östersund så småningom inte ska spela i allsvenskan? Vad händer med mitt kontrakt?”. Det finns en framtid, en lön och mat på bordet som långsiktigt kan påverkas, säger Johannesson och fortsätter:

– Just när de är på planen, när de har genomgången, när de är i fotbollen, så tror jag att de klarar att tänka bort det. Men det är klart det finns med och det stjäl energi. Klart det påverkar även om man aldrig skulle erkänna det som spelare.

Kindberg står anklagad för ekonomiska oegentligheter, något som synats av Uppdrag Granskning under en längre tid.

– När man ser det i Uppdrag Granskning ser det onekligen inte bra ut för Daniel Kindberg och naturligtvis inte Östersund, säger Johannesson och fortsätter:

– Samtidigt finns det väldigt ofta två sidor av myntet och jag är för det rättssamhälle vi lever i, att rättvisan måste få ha sin gång och att man måste invänta rättegången som kommer här i april mot Daniel Kindberg.

Vilka konsekvenser det kan medföra för klubben är först aktuellt att diskutera efter en eventuell dom, menar Johannesson.

– Skulle det visa sig att han i det läget blir dömd för de brott han är åtalad för måste man gå vidare med Östersunds roll i det här. Och det har också Håkan Sjöstrand (generalsekretare) och Svenska Fotbollförbundet sagt att de kommer göra och redan tittar på, säger Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.