Markus Johannesson: ”Det är så mycket fel på så många sätt” Foto: SVT

Johannesson om att kvinnor hänvisas till familjeläktaren: ”Det är under all kritik”

Publicerad

Endast 9 000 kvinnor får möjlighet att se den italienska supercupfinalen mellan storlagen Juventus och Milan trots att arenans publikkapacitet ligger på 60 000 åskådare. Detta på grund av att kvinnor endast får nyttja platserna på familjeläktaren.
– Man kan inte spela matchen där. Det är helt otroligt, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

Om drygt två veckor spelas den italienska supercupfinalen i saudiarabiska Jeddah. Tidigare har det varit helt förbjudet för kvinnor i Saudiarabien att se på fotboll på landets arenor. Men nu har bland annat arenan i Jeddah sektioner för kvinnliga supportrar.

Arenans fulla publikkapacitet är 60 000 åskådare – men endast 9000 av dessa får nyttjas av kvinnor i mötet mellan Juventus-Milan.

– Det är så mycket fel på så många sätt. Om de ska göra det här, om fotbollen ska vara så kommersiell och vara en sådan stor aktör som den ändå är i samhället, så måste man ta sitt ansvar i det här läget, säger SVT Sports expert Markus Johannesson och fortsätter:

– Jag hade tyckt det hade varit okej att spela matchen där men samtidigt då vara väldigt tydlig med att det är en självklarhet att kvinnor kan gå på matchen. För att bara spela matchen ur ett kommersiellt syfte på det här sättet, och inte låta kvinnor gå på matchen mer än på de här platserna, är verkligen att bidra till ett förtryck. Det är under all kritik.

”Fotbollen kan ställa krav”

Johannesson menar att i ett sådant här läge måste Uefa och Fifa ta ett ansvar.

– Här hade de haft möjlighet att tvätta sin redan smutsiga byk genom att gå in och ställa krav på Serie A. Fotbollen kan bidra och ställa krav för den är så pass attraktiv, säger han.

– Sedan ska fotbollen passa sig att ge sig in i alla politiska debatter och hur landet styrs men i sådana här självklara saker när det gäller halva jordens befolkning där måste man gå in och ställa krav. Ska vi spela matchen så ska den vara tillgänglig för alla annars kommer den inte spelas där.

Fara för sporten

Vad borde man göra nu?

– Milan och Juventus borde gå ut i ett gemensamt uttalande där man fördömer det och försöker påverka sådana här uppenbara fel. Att det här är under protest för att visa att det verkligen inte är något man står bakom.

– Det är en jättefara för fotbollen att det kommersiella får styra för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer