Markus Johannesson. Foto: SVT

Experten: Visa inte ersättningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter anmälan mot det svenska fotbollförbundet håller nu Diskrimineringsombudsmannen på att utreda om ersättningarna för landslagsspelarna är jämställda. SVT Sports expert, Markus Johannesson välkomnar utredningen, men vill inte att debatten stannar vid ersättning för individuella spelare.
– Jag tycker att det finns viktigare frågor, säger han.

Svenska fotbollförbundet lämnade i fredags in sitt yttrande till Diskrimineringsombudsmannen (DO) gällande anmälningarna om ojämställda ersättningar för landslagsspelare. Efter det har röster höjts om att släppa sekretesstämplingen på ersättningarna. SVT Sports expert Markus Johannesson tycker dock inte att ersättningarna bör offentliggöras.

– Som spelare skulle jag inte vilja det. Ett avtal är ett avtal och som spelare hade jag velat att man respekterade det. Jag förstår nyfikenheten men jag ser inte vad det skulle tillföra debatten, hur stora de siffrorna är. Det viktiga är att DO kommer fram till att det är likvärdiga ersättningar så som förbundet beskriver det, säger han.

Större fråga

Han tycker också att frågan är mycket större än ersättningar till enskilda spelare.

– Det jag tycker är det viktigaste är att lyfta blicken. Nu har fotbollförbundet lämnat in det här och nu får DO ta ställning till det. Sen tycker jag att vi kan lämna  det här med landslagets ersättningar, jag tycker att det finns viktigare frågor och det är Fifas och Uefas roll i det här.

Enligt både det svenska fotbollförbundet (SvFF) och landslagskaptenen Caroline Seger ligger den största delen av ansvaret för jämställdheten inom fotbollen på Uefa och Fifa. Johannesson håller med.

– Om Fifa och Uefa kan visa hur viktigt det här är, och satsar på att ge pengar till klubbarna framför allt. Bygga upp damfotbollen, att ge förutsättningar för att bli så jäkla bra som man någonsin kan, då tror jag marknadskrafterna kommer att komma per automatik. Det kommer att ta lite tid men det kommer att bli en hållbarhet i det, säger han.

Ersättning för klubbar

Enligt Johannesson är det minst lika viktigt att även klubbar på damsidan som lånar ut spelare till mästerskap ska få ersättning för det.

– Den pengen måste öka och den måste gå till återinvesteringen i utbildningen av spelare. Då pratar vi faciliteter, ännu bättre tränare, möjligheten att komma ifrån på dagtid, infrastrukturen kring hela träningsupplägget, det är den viktiga delen för att bygga kvalitet. Det är på något sätt det som i det långa loppet kommer få marknaden att vilja stoppa in ännu mer pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer