Foto: Bildbyrån

SvFF: Ersättningen lika stor för herr och dam

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna i herr- och damlandslaget får lika mycket i ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier. Det skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) i dag i ett yttrande.
Förbundet vill dock inte avslöja vilka summor det handlar om.

I dag kom yttrandet från förbundet. De skriver att spelarna i herr- och damlandslaget får lika mycket i ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier.

”För våra A-landslag i fotboll, dam och herr, innebär detta att man alltid har samma resurser och förutsättningar när man spelar matcher och deltar i internationella turneringar. Att spela i landslaget är ett hedersuppdrag, och inte ett alternativ till eventuell förvärvsinkomst som spelaren uppbär från sin förening. Ekonomisk ersättning ska därför utgå i endast mycket begränsad omfattning. Till den del SvFF direkt påverkar och förfogar över denna ersättning till landslagsspelarna – och som inte är beroende av yttre förhållanden som t.ex. publiksiffror och prispengar från internationella förbund – är de ekonomiska villkoren jämlika. Således är t.ex. samlingsersättningen och vinstpremierna för landskamper helt lika”, går det att läsa i SvFF:s yttrande.

Svenska fotbollsförbundet vill inte avslöja summorna det handlar om och begär fortsatt sekretess kring avtalen.

Förbundet utreds sedan tidigare av Diskrimineringsombudsmannen (DO) för ojämställda ersättningar till dam- och herrspelare.

SVT Sport har varit i kontakt med DO som svarar att de har påbörjat granskningen av materialet och att sekretessprövningen hanteras skyndsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer