SVT:s expert Markus Johannesson analyserar varför Alexander Isak lyckats så bra i Spanien. Foto: TT/Bildbyrån

Experten: Därför lyckas Alexander Isak så bra i Real Sociedad

Uppdaterad
Publicerad

Sju mål på de fem senaste matcherna – Alexander Isak är glödhet just nu.

SVT:s expert Markus Johannesson listar tre punkter bakom den 20-årige anfallarens succé.

Sju mål på fem matcher i cupen och ytterligare sex fullträffar i La Liga.

Svenske jättetalangen Alexander Isak har fått sitt internationella genombrott den här säsongen.

Markus Johannesson förklarar varför:

Förtroendet – Storklubbar som Manchester United och Tottenham var ute efter Willian José, och det var i hans frånvaro som Isak plötsligt blev nummer ett. När han då förvaltade det förtroendet och började göra mål direkt växte hans självförtroende som tusan.

Sociedads spelsätt – De spelar väldigt rakt och tar sig snabbt igenom motståndarnas mittfält. Isak möter inte ett samlat försvar så ofta utan det är mycket kontringar och högt tempo. Han får stora ytor att spela på och det passar honom väldigt bra. Han är som bäst när han kommer rättvänd med bollen och får utmana. Han är inte lika stark i det felvända spelet eller mot samlade försvar.

Martin Ödegaard – Den 21-årige norrmannen är enormt viktig och här har Isak en perfekt lekkamrat. Man ser att det finns kemi och Ödegaard sätter Isak i bra lägen med sina fina framspelningar, det ska man inte underskatta. Real Sociedad spelar en extremt rolig fotboll och det är lite vilda västern över det hela. Det är ett jäkligt bra fotbollslag.

ARKIV: Isak målskytt för fjärde matchen i rad (2 februari 2020)

ARKIV: Isak: ”Man ska inte låta idioter få som de vill” (16 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.