Foto: Bildbyrån

Jonas Eriksson: ”Det är det stora problemet med VAR”

Uppdaterad
Publicerad

Videodomarna (VAR) har varit den stora snackisen i årets VM och senast i gårdagens match mellan Portugal och Iran stod det i centrum. SVT Sports expert, den tidigare VM-domaren Jonas Eriksson, vill se en tydligare linje.

– Det är det stora problemet. Det som en videodomare släpper, släpper inte den andra. Då domaren är på planen så kan man förstå det, men då man sitter i lugn och ro med 32 skärmar kan man förvänta sig en tydligare linje. När spelarna och ledarna känner osäkerheten, då blir det ännu värre, säger han.

VAR infördes bland annat för att minska diskussionerna och debatterna kring tveksamma domslut. Resultatet har varit det motsatta.

– Man har ännu mindre förståelse. Då en domare sprang där nere på planen förstod man bättre att det kunde bli fel, säger Eriksson.

Efter att gruppspelet är färdigspelat kommer domarna att samlas och diskutera hur man kan göra saker bättre. Då är det också bara de domare som har presterat bäst som får fortsätta döma.

– Jag tror att man får ta ett nytt grepp direkt efter gruppspelet. Man ska ha det klart för sig att även domarna toppar då. Det är inte ett testat system ännu. Det finns ingen stor erfarenhet, utan det måste ännu utvecklas, säger experten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.