Jonas Eriksson. Foto: Bildbyrån

Jonas Eriksson: ”Det är en korrekt bedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett omdiskuterat självmål som fullbordade Australiens VM-vändning mot Brasilien. Frågan är om det borde ha varit offside eller inte?

Australien satte en långboll mot Kerr i straffområdet, men den hamnade hos den brasilianska försvararen Monica som gjorde självmål.

Först dömdes det bort för offside, men efter videogranskning bestämde man sig för att Kerr inte påverkade spelet tillräckligt.

Det tycker den tidigare stjärndomaren Jonas Eriksson var korrekt.

Jonas Eriksson. Foto: Bildbyrån

– Jag tycker att det är korrekt bedömning. Kerr går inte upp i duell med spelaren som gör självmål. Hon påverkar inte tillräckligt mycket den spelare som gör självmål. Det blir rätt beslut, men jag är förvånad att flaggan kommer upp för videogranskningen hade kommit oavsett eftersom det blev mål, säger han till SVT Sport men poängterar att det var en svårbedömd situation och att man då hellre ska fria än fälla.

Flera medier har skrivit om nya offsideregler, men enligt Eriksson är reglerna samma som de har varit länge.

– Det är absolut ingen ny regel. Det är samma tolkning som har varit väldigt länge och du ska bara bestraffas om du spelar bollen eller om du stör en motståndare eller ingriper i en situation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.