Foto: Bildbyrån/SVT

Jonas Eriksson om omstarten av Bundesliga med nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Bundesliga drar igång igen i helgen.
Det blir en ny fotbollsupplevelse med tanke på de nya reglerna.
– Jag tror det är svårare för spelarna som göra saker på automatik och instinkt, där kommer det vara svårare att anpassa sig, säger Jonas Eriksson, före detta elitdomare, till SVT Sport.

I mitten av mars pausades majoriteten av fotbollsligor runt om i världen på grund av coronapandemin. Flera ligor har avslutats och där har man delat ut mästartitlar till klubbarna som varit i toppen av tabellen.

Men i Bundesliga väntar omstart i helgen.

– Det är klart att det kommer bli speciellt. De har inte dömt på flera månader och det finns alltid en osäkerhet när man inte har tränat och varit igång i skarpt läge. Samtidigt är de här anpassningarna inte så otroligt många och ett domarteam på fyra kan påminna varandra. Jag tror det är svårare för spelarna som göra saker på automatik och instinkt, där kommer det vara svårare att anpassa sig, säger Jonas Eriksson, före detta elitdomare, till SVT Sport.

– Jag tror vi redan efter en halvlek kommer se skillnad och se spelare som anpassar sig efter det här.

”Man kommer höra snacket”

Eriksson tror att domarna inledningsvis kommer att fokusera på att hjälpa spelarna med de nya reglerna.

– Det vill säga att de vill utbilda spelarna och påminna dem. Inte nödvändigtvis bestraffa. Jag förutsätter att de har fått instruktioner att i första hand påpeka, korrigera och om det inte sker en förbättring – då varna. Precis som en domare ska agera vid felaktig utrustning, som till exempel om någon har ett öronhänge på sig, säger Jonas Eriksson.

– Man kommer tillbaka till hur fotbollen ser ut på grundnivå. Man kommer höra alla tillslagg på bollen, man kommer höra snacket, det kommer inte finnas en påverkan från publiken varken på egna spelare, motspelare eller domare. Det kommer göra att vi kommer få en ny fotbollsupplevelse i helgen.

– Jag har själv dömt Stockholmsderbyn när det varit tyst första femton minuterna, då blir det ett helt annat spel. Det är inte den intensiteten som finns, det blir inte de kampmomenten och språket blir helt annorlunda.

KLIPP: Lista: Bundesligas restriktioner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer