Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Eriksson tycker synd om den iranske domaren Alireza Faghani. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Jonas Eriksson om Portugals straff: ”Han tvingas ta det här beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Portugal gjorde 2-0 på straff i den 93:e minuten då de besegrade Uruguay i VM. Straffen dömdes efter att bollen tagit på Jose Maria Gimenez hand, men domarexperten Jonas Eriksson menar att det var felaktigt.

– Jag tycker synd om domaren Faghani. Han blir kallad ut och tvingas ta beslutet, säger han.

Det var på tilläggstid i Portugals seger som VAR-domarna tog beslutet att kalla ut den iranska huvuddomaren Alireza Faghani för att se om Portugal skulle ha straff då bollen tog på en glidtacklande Jose Maria Gimenez.

Beslutet blev också straff, men enligt Jonas Eriksson var det mot huvuddomarens vilja.

– Domaren Alireza Faghani vill absolut inte ta hands. Det syns tydligt. Han förstår att den tar på handen, men att de inte är någon avsikt. Handen är support och stöd, när den faller ner vertikalt i backen ska det absolut inte vara straff. Hundra procent att det inte ska vara det, säger han och fortsätter:

– Jag tycker synd om domaren Faghani. Han vill inte ha det här, men han blir kallad ut och tvingas ta det här beslutet. Man kan tycka att beslut ska bli bättre, men det här blir ett sämre beslut.

Menar du att det inte är hans beslut?

– Jo, i slutändan är det han som verkställer. Men man ska veta om att när man blir kallad ut så där så har man väldigt lite att stå emot med. Du har allt tryck på dig att följa VAR-domarna. Det är VAR-domaren som gör fel i det här läget tycker jag, säger Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.