Jonas Eriksson slutar döma

Uppdaterad
Publicerad
En av Sveriges mest meriterade och framgångsrika domare genom tiderna – Jonas Eriksson – väljer att sluta döma.

– Jag har bestämt mig för att avsluta min domarkarriär. Min pensionsålder är 45 och jag är 44 nu. Nästa år hade jag tvingats att gå i pension och jag och mina kollegor hade bestämt att sluta efter Ryssland. Det blev inget VM för oss och det var en besvikelse. Fotboll var för mig lust, passion, glädje och jag känner att det långsamt är på väg att försvinna. Och har jag inte den väljer jag att sluta innan jag tappar den helt och hållet, säger Eriksson till SVT Sport.

Eriksson hymlar inte med att petningen från årets fotbolls-VM är en stor anledning till att han väljer att lägga pipan på hyllan:

– Kommunikationen är helt frånvarande, det finns ingen transparens, det finns nepotism och det kan jag inte acceptera. Det finns ett ledarskap som gör att jag inte vill fortsätta.

”Vi slåss i motvind”

Vad tänker du på då?

– Det finns en brist på dialog, feedback, hur man pratar med domare och ger besked. Vi fick läsa om i tidningarna att vi inte fick en VM-plats. Ingen har pratat med oss. Den typen av ledarskap är svår att acceptera och lusten och passionen som man drivs av försvinner när man inte får något tillbaka.

Vem är du främst kritisk emot?

– Uefa och Fifa har inte agerat på det sätt man bör göra. Uttagningarna har jag inget att säga om. Det är deras beslut och jag accepterar det. Men kommunikationen kan bli bättre.

Du pratade om nepotism, utveckla.

Sverige är ett litet land. Jag tycker att vi inte får de matcher och de platser som vi förtjänar. De går till större länder och det kan man se statistiskt vilka det är som får dem. Jag tycker vi har en nackdel och slåss i motvind. Jag har fått matcher också, men i slutändan får vi inte det vi förtjänar.

”Fick en svävande förklaring”

Vad har du fått för förklaring?

– Ingenting alls. Jag har själv fått söka information och den förklaring jag fick var inte mycket värd. Det var en svävande förklaring, de 10 bästa domarna från Europa var inte uttagna den här gången, det var en åldersfråga och att det fanns någon insats på vägen som inte var bra nog. Det kan jag acceptera.

Vilken insats tänkte de på?

– Jag vet inte. Jag fick ingen konkret information om det. Tittar man på matcher jag dömt är det väldigt få matcher där fokus enbart var på mig. Självklart har jag gjort misstag, men för att bli en bättre domare skulle det vara bra att veta vilka beslut man har tagit och hur det har påverkat.

Efter en lång och framgångsrik karriär så ska han nu ta igen det han har missat under alla sina resdagar:

– Nu ska jag vara hemma med familjen och spela fotboll med tjejerna. Jag har haft 100+ i resdagar varje år och det har varit mycket helger. Det ska bli skönt att inte vara så jäkla låst, säger Jonas Eriksson.

Domarbasen: ”Förstår besvikelsen”

Nytillträdde domarbasen Peter Ekström var domarkontrollant både under Erikssons första allsvenska match i början på 2000-talet och i den sista nu i söndags.

– Tråkigt, mycket tråkigt att Jonas slutar. Men jag förstår att han blev besviken när han inte blev uttagen till VM, att luften går ur. Det är bara att gratulera Jonas till en fantastisk karriär, det är synd att den tar slut redan nu.

Jonas riktar hård kritik mot Fifa och Uefa och menar att det förekommer nepotism när det kommer till uttagningar av domare till internationella uppdrag. Vad säger du om kritiken?

– Det är anklagelser som jag inte vill kommentera, säger Peter Ekström.

Jonas Erikssons sista internationella match blir mellan Island och Norge på lördag och den sista i allsvenskan var Sirius-Djurgården i söndags.

SVT Sport söker Fifa för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer