Jonas Thern väljer att ta paus från uppdraget som scout för landslaget. Foto: Bildbyrån

Jonas Thern tar paus från landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår före VM väljer förre landslagsstjärnan Jonas Thern att ta paus från sitt uppdrag som scout för det svenska fotbollslandslaget.

– I takt med utökade arbetsuppgifter på hemmafronten och att landslaget kvalificerade sig till VM blir arbetsbördan helt enkelt för stor. Jag hinner just nu inte med, säger Jonas Thern till fotbollförbundets webbsida.

Jonas Thern återvände till IFK Värnamo i höstas, och tillsammans med fotbollsakademin Calcio väljer Thern att prioritera bort uppdraget som landslagsscout.

– I och med VM-platsen kommer jobbet för landslaget att kräva väldigt mycket mera tid. Jag får det helt enkelt inte att gå ihop med mina uppdrag för bland andra IFK Värnamo och Fotbollsakademin som jag ju driver – hur mycket jag än vill, säger han och fortsätter:

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Jag menar, det är klart att jag vill vara med om ett VM igen, men jag måste samtidigt vara ärlig mot både mig själv och Janne när jag räknar på arbetsbördan, säger Thern till förbundets webbsida.

Förbundskaptenen Janne Andersson beklagar Therns beslut.

– VM innebär ganska mycket mer jobb i antal dagar, och då säger vi nej. Tyvärr, men jag har också full respekt för hans beslut. Jonas gör ett uppehåll över VM, och sedan får vi se, säger Janne Andersson till SVT Sport.

Sandberg ersätter

Som ersättare för Thern kommer Roger Sandberg in. Sandberg har tidigare varit huvudtränare för Gefle och Hammarby, samt assisterande i Brommapojkarna.

– Roger är gammal allsvensk tränare, som både jag och Petter (Wettergren, red anm) känner väl. Han jobbar även på förbundets utbildningsavdelning, så det är ett naturligt val. En bra lösning, säger Janne Andersson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.