Foto: Privat.

Julia Molin: ”I Italien kan jag leva på fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Från Sverige via Cypern till Italien.

Julia Molin har uppfyllt drömmar, äter trerättersmiddag före matcher – och behöver inte jobba vid sidan av fotbollen.

– I Sverige behöver man oftast ett deltidsjobb. Här kan man fokusera på fotbollen, säger Verona-backen till SVT Sport.

Vad gör man några timmar före avspark? Det beror på var du spelar. Heter du Julia Molin och är försvarare i italienska Verona är svaret lite speciellt.

– Här i Italien äter man tillsammans med laget före matcherna och blir bjuden på trerättersmiddag med först sallad och bröd, sedan pasta med tomatsås och så dessertpaj och kaffe. Att man får så mycket mat tre timmar före match är inget jag är van vid, säger hon till SVT Sport.

Och hur dagarna flyter förbi?

– De flesta ser likadana ut. Jag har två timmars italienskalektion på morgonen varje måndag och torsdag, därefter eftermiddagsträning. Resterande dagar går jag till gymmet före träningen. En dag i veckan är vi lediga. Då gör vi ofta utflykter eller åker in till stan, dricker kaffe och shoppar.

Ville nå damallsvenskan

Julia Molin fyller 28 i maj. De första fotbollsstegen tog hon i moderklubben Wä IF och debuten i damallsvenskan kom för Kristianstad 2009. En dröm gick i uppfyllelse – och en ny skapades.

– När jag var liten drömde jag om att spela i damallsvenskan och det uppnådde jag som 19-åring. Då blev drömmen att flytta utomlands, vilket jag gjorde 2016. Jag spelade på Cypern i två år innan jag valde att fortsätta karriären i Italien, säger hon och fortsätter:

– Självklart drömde jag också om att nå landslaget. Det har jag inte gjort. I Sverige finns många bra spelare och konkurrensen är tuff, och nu är jag nog ändå till åren.

Apropå Sverige – vad är skillnaderna mellan ditt hemland och Italien?

– Det är roligare att spela internationellt. Man får träffa många olika sorters människor med olika bakgrunder, kulturer och språk. Man lär sig om andra, men också om sig själv. Jag upplever dessutom livet utanför fotbollen mer avslappnat i Italien. Man njuter av tiden man har tillsammans.

”Behöver inte jobba”

Molin bor i ett nyproducerat hus tillsammans med tre lagkamrater, bara tio minuter från stadion där hennes Verona försöker lyfta från mittenskiktet av Serie A.

När hon resonerar kring livet i Italien talar hon om en sportslig och personlig utveckling, om trerättersmiddagar före match, men det finns också en annan fördel.

– Utomlands kan man fokusera enbart på fotbollen, eftersom man inte behöver jobba. I Sverige behöver man oftast ha ett deltidsjobb för att klara sig ekonomiskt.

Och ditt liv som proffs funkar ekonomiskt?

– Det funkar. Man får så att man klarar sig utan problem. Men det är klart att det inte är så att man kan spara undan och livnära sig på det i framtiden.

#proffsliv – så gjorde vi

Under januari månad kartlade SVT Sport alla svenska utlandsproffs inom fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll. I begreppet proffs tog vi in alla spelare som tillhör en utländsk förening som utövar elitidrott, vi tog inte hänsyn till exempelvis storlek på inkomst för spelarna (vissa lever väldigt gott på sin idrott, andra tjänar ganska lite).

Vi är medvetna om att transfermarknaden ständigt rör sig i sporterna och att det både kan saknas en del spelare medan andra kanske bytt klubb, nyligen slutat eller flyttat hem. Ser du uppenbara fel så tipsa gärna via mejl eller sociala medier.

Källor: handbollskanalen.se, Svenska basketförbundet, Svenska volleybollförbundet, fotbollstransfers.com, Soccerway, eliteprospects.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.