Läkaren om mens-forskningen: ”Vi kan inte dra såna slutsatser”

Uppdaterad
Publicerad

Londonklubben Chelsea är första laget i världen att optimera träningen utifrån menstruationscykeln.

Idrottsläkaren Matilda Lundblad anser att man dock drar för långtgående slutsatser av den forskningsgrunden som finns.

–Vi kan inte dra såna slutsatser i dag, att man kan lägga upp ett helt träningsupplägg utifrån menstruationscykeln, säger hon i Sportspegeln.

Inför fotbolls-VM förra sommaren kartlade USA alla spelarnas menscykler. Lagets fystränare menade att anpassningen efter mensen påverkade prestationen i det lag som sedan vann hela mästerskapet.

Nu har storklubben Chelsea skräddarsytt sitt träningsprogram kring spelarnas menscykler. Förhoppningen från klubbens sida är att förbättra prestationen och minska skadorna.

Idrottsläkaren Matilda Lundblad är positiv till kartläggningen. Men hon tycker inte att man kan generalisera.

– Jättebra och jätteintressant med själva kartläggningen. Sedan tror jag att man ibland drar för långtgående slutsatser av den ganska spretiga forskningsgrunden som det baseras på, säger hon i Sportspegeln.

Landslagsspelaren Nilla Fischer tror inte att det är möjligt att göra som Chelsea. Försvararen tror inte att det finns ekonomi i de svenska klubbarna.

– Jag tror att de närmaste två åren kommer sponsorintäkterna att dubblas. Men frågan är vad man ska lägga resurserna på? säger Lundblad.

”Det finns inte den kunskapsbasen”

Hon tycker att det är för tidigt att lägga upp träningen efter menstruationscykeln.

– Vi kan inte dra såna slutsatser i dag, att man kan lägga upp ett helt träningsupplägg utifrån menstruationscykeln. Det finns inte den kunskapsbasen ännu.

– Vi vet absolut att det påverkar, däremot vet vi inte hur. Det man kan säga är att man har en god effekt av styrketräning under menstruationscykelns två första veckor, då har man högre östrogena nivår. Det påverkar säkert korsbandsskador och återhämtning, men vi vet inte exakt hur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.