Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Kalmar jublar efter Häckens cupvinst: ”Väntat länge på detta”

Uppdaterad
Publicerad

Häcken vann Svenska cupen.

Då jublade även Kalmar.

– Det är en dröm, säger Romario till SVT Sport.

Kalmar får i sommar kvala i Europa för första gången på elva år. Det blev klart nu när regerande svenska mästarlaget Häcken besegrade Mjällby i cupfinalen, de har redan en kvalplats till Champions League och då landar i stället Europakvalplatsen hos förra säsongens allsvenska tabellfyra – Kalmar.

– Jag har väntat länge på detta. Jag har drömt om det här sedan jag var liten i Brasilien och nu får jag äntligen spela ute i Europa. Jag är väldigt glad, säger Kalmars 37-årige brasilianare Romario till SVT Sport.

Första gången Kalmar kvalade till Europa var 1978, då i Cupvinnarcupen. Efter SM-guldet 2009 åkte de ut i andra kvalomgången till Champions League, och senast de mötte lag utanför Sveriges gränser var 2012. Då gick de vidare till tredje kvalomgången i Europa League men föll mot Young Boys.

Hyllar Rydström

Första kvalomgången till Europa Conference League 2023/2024 börjar den trettonde juli.

– Vi har ett bra lag och nu får vi extra motivation, säger Romario och hyllar klubbens tidigare tränare Henrik Rydström, numera Malmö-tränare, som i fjol förde Kalmar till fjärdeplatsen.

– Han har stor del i den här platsen som vi har nu. Alla vet vad han har gjort för klubben under de två åren han var här som huvudtränare.

I sommar kommer mästarlaget Häcken kvala till Champions League, medan Djurgården, Hammarby och Kalmar ska kvala till Europa Conference League.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.