Simon Skrabb gjorde två mål för Kalmar. Foto: Bildbyrån.

Kalmar klättrar i tabellen – tar upp kampen om Europaspel

Kalmar smyger sig med i allsvenska toppen.

Nu lever hoppet om Europaspel efter seger mot Helsingborg med 2–0.

– Jag tycker vi borde kunnat kontrollera det bättre i slutet, säger Kalmars målvakt Ricardo Friedrich som höll nollan i Discovery+.

Kalmar inledde bra och körde över Helsingborg från start. Redan efter fem minuter gjorde finländaren Simon Skrabb 1–0 på ett skott från nära håll, efter att gästerna inte lyckats rensa undan bollen.

Rasmus Wiedesheim Paul hade en bra chans att kvittera i den första halvleken, men Kalmars målvakt Ricardo Friedrich gjorde en fin räddning skottet på halv-volley på en hörna.

Kalmars ledning stod sig till halvtid och i den 67:e minuten ökade Simon Skrabb på till 2–0 med sitt andra mål för matchen. Målet föranleddes av ett skott från Romario som gästernas målvakt Linegaar släppte retur på där Sebastian Nanasi spelade fram Skrabb som rullade in bollen, misstänkt offside, men målet godkändes.

Har häng på Europaplatserna

Kalmar har nu tio raka hemmamatcher utan förlust.

I och med att AIK kryssade mot Sirius går Kalmar om Stockholmslaget i tabellen, upp till en femteplats med 41 poäng, men bättre målskillnad än AIK. Nu har Kalmar också samma poäng som Malmö på fjärde plats. Lagen som är topp tre vid säsongens slut är klara för Europaspel, liksom vinnaren av Svenska Cupen.