”Kan du tänka dig Harry Kane hänga kalsonger på buskarna?”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiska röster har höjts mot förutsättningarna för vissa lag under Afrikanska mästerskapen. I det gambianska lägret har man uttryckt missnöje över boendesituationen och får stöttning av Malawis tränare Mario Marinica.

– Vi har bott på samma ställe förut och det var chockerande, säger han.

Gambia är ett av lagen som har uttyckt missnöje med boendesituationen under Afrikanska mästerskapen, bland annat på grund av oro för covidsmitta. Inför åttondelsfinalen mot Guinea, som Gambia vann med 1-0, berättade tidigare Östersundspelaren Noah Sonko Sundberg om hur laget haft det.

– Det har varit kaosartat. Inför den här matchen bor vi sex personer i en lägenhet. Det är oseriöst. Man vill ju inte sprida sjukdomen. Först var vi på ett ställe med sängar som var 77 centimeter breda. Hur tänker man där? Efter 3-4 dagar fick vi singelrum och det blev helt okej, men sedan flyttade vi hit, säger Noah Sonko Sundberg till Fotbollskanalen.

På en presskonferens under måndagen riktade även Malawis tränare Mario Marinica skarp kritik mot arrangören.

– Det ser ut som att lag som oss blir behandlade som andra klassens medborgare. Jag har sett att Gambias tränare klagar på anläggningarna. Vi har bott på samma ställe förut och det var chockerande, säger Marinica.

Han tar det steget längre och insinuerar både att maten varit bristande och att spelare har tvingats tvätta sina kläder själva.

– Kan du tänka dig Sadio Mane eller Harry Kane tvätta sina kalsonger och kläder själva och hänga dem på tork på buskarna? Det skulle du aldrig. Men Malawi fick gå igenom det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.