Foto: Carl-Johan Söder/SVT

”Kan inte göra ett sämre jobb än förra förbundskaptenen”

Uppdaterad
Publicerad

Det finska landslaget har en blytung period bakom sig.

Nästa år heter förbundskaptenen, och kanske frälsaren, Hasse Backe.

”Han kan inte göra ett sämre jobb än den förra kaptenen”, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Under onsdagen meddelade det finländska fotbollsförbundet att Hasse Backe tar över som förbundskapten efter årsskiftet. Mixu Paatelainen fick sparken i juni efter fyra år på posten och kommer att ersättas av assisterande Markku Kanerva resten av 2015.

Valet av Backe är överraskande men samtidigt smart, tycker SVT:s expert Daniel Nannskog.

VM-kvalet i fotboll 2016-2017

– Han har nog lärt sig en hel del om att hantera ett landslag från tiden i Mexiko när han var assisterande förbundskapten bakom ”Svennis”. Den rutinen kommer väl till hands nu, säger Nannskog.

Efter Sudan på världsrankingen

Han menar att Backe har stor pondus bland spelarna.

– Jag har varit i kontakt med en spelare som haft honom som sade att grabbarna i laget lyssnade på honom och att han är väldigt duktig med den defensiva strukturen.

Finland har ett dåligt EM-kval bakom sig och ligger näst sist i sin grupp, bakom till exempel Färöarna och Ungern. På världsrankingen är man delad 89:a tillsammans med Angola, bakom nationer som Sudan, Haiti och Panama.

– Det gör att Hasse inte har mycket att förlora. Han kommer in i ett läge där han inte kan göra ett sämre jobb än den förra förbundskaptenen. Dessutom är det bra att han kan följa Finland under EM-kvalet och se vad han behöver rätta till fram tills VM-kvalet när han kliver in, säger Nannskog.

”Hade Sverige frågat i dag...”

För några år sedan tackade han nej till det svenska landslaget med motiveringen att han trivdes bättre som klubbtränare.

– Det här är säkert något som har vuxit fram under senare tid. En längtan att komma tillbaka till tränaryrket igen. Det verkar så på de kommentarer jag har hört nu på slutet. Hade Sverige frågat honom i dag kanske svaret hade varit annorlunda.

Är han fortfarande en tänkbar ersättare till Erik Hamrén?

– Det beror på hur han levererar. Vi får följa honom noga och se vad han får ut av Finland. Om de gör bra resultat så är han definitivt ett intressant namn i framtiden, säger Nannskog.

Finland har fått en svår VM-kvalgrupp och ställs mot Kroatien, Turkiet, Island och Ukraina. Nannskog tror att chanserna att ta sig till Ryssland 2018 är små.

– Jag har inga större förhoppningar om att Finland ska klara den gruppen. Samtidigt så har större skrällar inträffat och att de slår ur underläge är också tacksamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kvalet i fotboll 2016-2017

Mer i ämnet