Christine Sinclair, till viänster, är involverad i Kanadas damliga-projekt. Foto: Bildbyrån

Kanada startar damliga: ”Viktigt att kvinnor bygger den”

Uppdaterad
Publicerad

Damfotbollen växer.

Och nu startar Kanada en proffsliga.

– Viktigt att kvinnor bygger den här ligan, säger OS-hjälten Christine Sinclair.

Från och med 2025 kan kvinnor spela fotboll på en professionell nivå i Kanada. Landet har saknat en liga, men den blivande som än så länge saknar namn ska bestå av åtta lag.

– Det har varit en resa, vi har jobbat ganska hårt bakom kulisserna här ett tag och nu är vi vid den punkt där vi vill få ut det bredare budskapet att vi har jobbat med det här, säger tidigare landslagsspelaren Diana Matheson som är involverad i projektet.

Hittills är två klubbar klara för ligan, Vancouver Whitecaps och Calgary Foothills. De resterande sex förväntas bekräftas under nästa år.

”För kvinnor av kvinnor”

– Vi tror att det är viktigt att kvinnor bygger den här ligan och vi är engagerade i att utveckla något som är byggt annorlunda – för kvinnor av kvinnor. Vi vill förändra fotbollslandskapet i Kanada så att damspelare kan utvecklas och spela professionellt här hemma i stället för att behöva åka utomlands, som alla våra landslagsspelare måste göra nu för att bli framgångsrika, säger Christine Sinclair som vann OS-guld efter finalvinst mot Sverige 2021.

Den blivande ligan har en ambition att kunna konkurrera med lönerna i amerikanska NWSL, där minimiårslönen i år var 363 000 kronor.

ARKIV: Här tar England EM-guld – se vilda firarscenerna (31 juli)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.