Nations League för damer hösten 2023

Uppdaterad
Publicerad

Nations League blir verklighet även för damer med start hösten 2023. Turneringen kommer bland annat fungera som kval till OS.

–  Det är väldigt positivt, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors SVT Sport.

Under hösten 2023 kommer Nations Leauge för damer spelas i Europa. Liksom herrarnas tävlingsform kommer tävlingen vara uppdelad i olika divisioner med fyra grupper om fyra lag. Nations Leauge kommer även på damsidan kunna vara en kvalväg till EM och VM, där de åtta bästa lagen i Nations League kvalificerar sig till mästerskapen.

– Det innebär att det blir fler vägar att ta sig till VM och EM, vilket jag bara ser som positivt, säger Domanski Lyfors som varit en del av den arbetsgrupp hos UEFA som tagit fram Nations League för damer.

Damlandslaget i fotboll

– Det blir fler jämna matcher vilket kommer vara positivt för både de mer etablerade lagen och de på uppgång. Vi kommer förhoppningsvis komma bort från matcher med stora resultatskillnader. Jag hoppas det kan bidra till utvecklingen av damfotbollen, säger Marika Domanski Lyfors.

Nations League kommer vart fjärde år fungera som ett kval till OS. Tidigare har de bäst placerade Europeiska lagen på VM tagit plats till de olympiska spelen. Nu kommer finalspelet av Nations League vara vägen för att nå spelen. De fyra gruppvinnarna i division A möts i ett play off-spel där de tre främsta tar sig till OS.

KLIPP: Sveriges budskap till kvinnorna i Iran (12 oktober)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet