Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanadas landslagsspelare Jonathan Osorio och fans på en match i Toronto. Foto: Marcus Östling/Niklas Malmqvist/SVT

Kanadas landslagsstjärna om spelarstrejken: ”Enda alternativet”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1986 ska Kanadas herrlandslag spela fotbolls-VM.

Men tiden fram till mästerskapet har kantats av konflikt och spelarstrejk.

– Det stärkte oss och framtida spelare, säger mittfältaren Jonathan Osorio i SVT:s serie ”Den stora VM-resan”.   

Det kanadensiska herrlandslaget tog sin nation med storm när man vann det nordamerikanska kvalet till VM. Trots det bröt en konflikt mellan spelarna och förbundet ut i somras. 

Konflikten handlar om frågor som sponsorkontrakt, ojämnställda ersättningar mellan dam- och herrspelare och fördelningen av prispengarna som förbundet får för deltagandet i VM-slutspelet. 

”Nödvändigt”

Som en protest från spelarhåll gick herrarna ut i strejk och vägrade spela en träningsmatch i somras. En av anledningarna var att få upp damernas ersättning på samma nivå som herrarnas.

– Tyvärr var det nödvändigt. Det var det enda alternativet för oss. Vi vill inte ställa in matcher för våra supportrars skull. Vi var ledsna över att behöva göra det, men det var nödvändigt och i framtiden kommer alla att förstå varför och förstå att det var den rätta saken att göra, säger Jonathan Osorio till SVT Sport.   

Hur är läget i dag? 

– Vi går mot en lösning och det är bättre nu mellan oss spelare och förbundet. Vi kommer inte låta det påverka oss i VM. Det har snarare fört oss spelare närmare varandra.

Dela åsikten

Osorios lagkamrat i landslaget, Mark-Anthony Kaye, är av samma åsikt. 

– Vi kommer alltid ut starkare från de utmaningar vi tar oss an. Det visar att det är mer än en sport för oss och att vi spelare är redo att kämpa för varandra på och utanför planen.

– Vi är fotbollsspelare, men vi förstår också betydelsen av att göra den här sporten bättre för framtida generationer, säger han.  

Se hela avsnittet från Toronto i ”Den stora VM-resan” i SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.