SVT Sports reporter har gått i fotbollsstjärnornas fotspår i ”Den stora VM-resan”. Foto: SVT

Här är SVT Sports programsatsningar inför fotbolls-VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM i Qatar närmar sig. Inför mästerskapet kommer SVT Sport sända reportageserien ”Den stora VM-resan”, magasinprogrammet ”Fotbollsstudion VM-special” och minidokumentären ”Dödsarbetet i Qatar”.

SVT sänder 32 matcher från fotbolls-VM, är på plats med kommentatorer och reportrar samt granskar värdlandet Qatar. Men det slutar inte där.

I reportageserien ”Den stora VM-resan” besöker SVT Sports reporter Johan Kücükaslan några av de mest aktuella och intressanta länderna inför mästerskapet.

I programmet går Johan Kücükaslan i fotspåren av några av de största fotbollsstjärnorna. Allt från Leo Messis Argentina och Kylian Mbappés Frankrike, till Sadio Manés Senegal och ett nedslag i Kanada, hockeynationen som plötsligt blivit bäst i Nordamerika.

– Vi vill ta med tittarna till platserna där några av världens bästa spelare fostrats och träffa personerna som haft betydelse för deras utveckling och karriärer. Det är en kärleksförklaring till fotboll som sport, långt bort från de stora arenorna, och en historia om kärnan i fotbollen, supporterkulturen och fansens kärlek till sina lag, säger Johan Kücükaslan.

Reportageserien ”Den stora VM-resan” publiceras i fyra delar på SVT Play med start söndag 6 november.

I dokumentären ”Dödsarbetet i Qatar” reser Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh, SVT:s utsända i Mellanöstern, till Nepal. Där träffar de människorna som arbetat med att bygga upp Qatar inför VM och anhöriga till gästarbetare som har avlidit i Qatar.

– Nepal är otroligt fattigt och kärnan i dokumentären är utsattheten bland människorna där. Det var smärtsamt att höra dem berätta att de vet om riskerna med att arbeta i Qatar men att nöden är så stor att de känner sig tvingade att ta de här jobben för att kunna skicka pengar till sin familj. Den här utsattheten är något som många länder och arbetsgivare, till exempel Qatar, utnyttjar, säger Samir Abu Eid.

Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh kommer också att bevaka fotbolls-VM på plats i Qatar.

Minidokumentären ”Dödsarbetet i Qatar” har gjorts av Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh. Foto: SVT

Minidokumentären ”Dödsarbetet i Qatar” publiceras söndag 13 november på SVT Play.

I magasinprogrammet Fotbollsstudion VM-special presenterar André Pops, Daniel Nannskog och Therese Strömberg alla VM-grupper och stjärnor. Programmen innehåller också reportage från serien Den stora VM-resan och belysning av kritik mot värdnationen Qatar.

Fotbollsstudion VM-special sänds i fyra delar på SVT Play och i SVT2 med start tisdag 8 november. 

Här svarar SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson på frågor om VM och SVT:s ställningstaganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.