Foto: Bildbyrån

Landslagsmålvakt stoppas från spel – för att hon är kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Hon rankas som Kanadas bästa damspelare och spelade till sig ett kontrakt i ett inhemskt herrlag under våren. Inför seriestarten fick dock Stephanie Labbé beskedet att hon stoppas från ligaspel.

– Det borde inte spela någon roll vilket kön du har, men det är där vi är just nu, säger Labbé enligt CBC.

31-årige Stephanie Labbé är ett välkänt namn i svensk damfotboll efter totalt 98 matcher i damallsvenskan med Piteå och Örebro mellan 2009 och 2014. Nu vill hon spela professionell fotboll hemma i Kanada, men där finns inga professionella damlag.

Under våren har den kanadensiska landslagsmålvakten uppmärksammats eftersom hon kontrakterades av herrlaget Calgary Foothills FC, hemmahörande i Nordamerikas motsvarighet till svenska division 2.

”Världsklass”

Tommy Wheeldon Jr, tränare i klubben, ansåg att Labbé gjort sig förtjänt av en plats i laget och frågade ligan om det gick bra.

– Vi vill att hon ska spela på högsta nivå eftersom hon är en målvakt i världsklass, säger Wheeldon enligt tidningen Global News.

Men lagom till ligastarten kom beskedet att Premier Development League inte tillåter kvinnor att delta.

– Även om vårt specifika uppdrag gäller männens spel, applåderar vi allt som kvinnliga spelare har gjort för att flytta sporten framåt i Nordamerika, skriver ligan som svar på CBC:s förfrågan om en intervju.

”Vilket år är det egentligen”

Detta innebär att Labbé inte bara stoppas från spel mot herrar – det är också för sent att skriva på för ett damlag eftersom transferfönstret stängt.

– Vilket år är det egentligen och varför pratar vi fortfarande om detta, säger hon till Calgary Eyeopener om beslutet från ligan.

– Det mest frustrerande för mig är bristen på öppenhet.

Labbé ger inte upp

Uppgifter till CBC gör gällande att Labbé nu ställer in siktet på spel i ett europeiskt damlag i juli när transferfönstret öppnar igen. På sin egen blogg uttrycker kanadensiskan dock att kampen för spel i herrlag fortsätter.

– Även om det här ett första väghinder betyder det inte slutet, vi måste bara hitta en väg runt problemet.

Via sociala medier uppmanar hon unga kvinnor att inte ta ”nej som ett svar”:

Tweet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.