Aleksander Ceferin och Karl-Erik Nilsson. Foto: TT & Bildbyrån.

Uppgifter: Karl-Erik Nilsson röstade för att släppa igenom Ryssland – mot SvFF:s bojkottbeslut

Uppdaterad
Publicerad

I maj nästa år kommer Sverige att arrangera U17-EM för flickor. Det svenska Fotbollförbundet har bestämt att Ryssland är portat. Enligt uppgifter från Sky Sports har den vice ordföranden i Uefa, Karl-Erik Nilsson, röstat för att släppa igenom Ryssland.

Nilsson lämnade i våras posten som ordförande i Svenska Fotbollförbundet men behöll posten som en av flera vice ordförande i det europeiska fotbollsförbundet Uefa. Nilsson är även ordförande i RF, Riksidrottsförbundet, som har en bojkott mot Ryssland.

Uefa har stängt av ryska seniorlag, bland annat fick Ryssland inte delta i kvalet till EM för damer eller kvalet till VM för herrar.

SvFF tydligt emot ryskt deltagande

När Uefa meddelade att Ryssland skulle tillåtas att delta i U17-mästerskapet tidigare i veckan protesterade Sverige.

– Riksidrottsförbundet har ett beslut som säger att inte heller barn- och ungdomsverksamhet från Ryssland får delta i idrottsutövande här i Sverige och vi har dessutom meddelat, och meddelar fortsatt, att vi inte tänker ställa upp mot ryska lag utanför Sverige. Det är vårt besked, sa SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt under onsdagen.

Bara tre av 20 emot ryskt deltagande

Uefas ändrade hållning ska bero på att barn inte ska straffas för handlingar utförda av vuxna.

I Uefas exekutivkommitté ingår 20 personer och enligt Sky Sports var det bara tre personer som motsatte sig beslutet. Det var britterna David Gill och Laura McAllister samt polacken Zbigniew Boniek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.