Emil Forsberg, Viktor Claesson och Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

SvFF: Otänkbart att spela fotbollsmatch i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har inlett en invasion av Ukraina. Då meddelar det Svenska Fotbollförbundet att de inte kan tänka sig spela ett eventuellt VM-playoff i Ryssland i slutet av mars.

– Känslan just idag är att det känns otänkbart att om några veckor spela en fotbollsmatch i Ryssland, säger ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Om Sverige slår Tjeckien på hemmaplan i VM-playoff den 24 mars så ställs man mot antingen Ryssland eller Polen på bortaplan. Sverige kan inte tänka sig att spela match i Ryssland så snart.

– Vi kommer naturligtvis att lyssna på vad myndigheter i form av FN och EU säger, och även vad vår svenska regering säger. Självklart måste vi också lyssna på Fifa och Uefa i det här sammanhanget. Men det är klart att det känns oerhört svårt att tänka att det ska spelas fotboll i Ryssland om några veckor, säger Karl-Erik Nilsson.

Herrarnas Champions League-final är planerad att spelas i ryska St. Petersburg den 28 maj.

– Den är tre månader bort och nattens händelser har gjort den frågan oerhört mycket mer komplex och svårhanterlig. Uefa är under hårt arbete vad gäller den delen och man kommer återkomma då det finns ett besked att ge, säger Nilsson som även är vice ordförande i det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Kallar till krismöte

Senare under torsdagen meddelade Uefa att man kallar till ett krismöte. I ett pressmeddelande skriver organisationen att förbundspresidenten Aleksander Ceferin är den som kallat till mötet som ska äga rum i morgon, 10.00.

”På grund av situationen mellan Ryssland och Ukraina, har Uefa-presidenten kallat till ett speciellt möte med exekutivkommittén klockan 10.00, fredagen den 25 februari för att utvärdera situationen och fatta nödvändiga beslut”, skriver Uefa.

Enligt uppgifter till AP flyttas Champions League-finalen från Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.