Foto: TT Nyhetsbyrån

KI Klaksvik kan skriva färöisk fotbollshistoria

Uppdaterad
Publicerad

Ett lag från Färöarna har aldrig spelat i någon europeisk storturnering, men ikväll kan det bli ändring på det. KI Klaksvik åker till Irland för att möta Dundalk i playoff och om de vinner den går de till gruppspelet i Europa League.

– Man träffar folk på gatan hela tiden, säger den 22-årige lagkaptenen Jakup Biskopsto Andreasen till BBC.

KI Klaksvik tog sig till playoff genom att slå georgiska Dinamo Tblisi med hela 6-1. Men de gjorde det inte på sin egen arena med bara 530 sittplatser, utan de var tvungan att spela på nationalarenan i Torshavn.

Nu råder det total fotbollsfeber bland de cirka 5 000 invånarna i den lilla staden Klaksvik.

Europa League

– Man träffar folk på gatan hela tiden. När man är ute och går pratar alla om fotboll. Alla här jätteladdade för att se deras lag föra ett försök att ta sig till gruppspelet, säger Andreasen.

Om de vinner mot Dundalk så kan de få möta lag som Arsenal, Tottenham och Milan. Det är inte konstigt att journalisten Sigurjon Einarsson kallar matchen för ”den överlägset största i vår historia.”

Han beskriver också det fotbollstokiga samhället Klaksvik:

– När KI vinner så går jobbet snabbt och bra på fiskfabriken. Om laget förlorar så är arbetsmoralen sämre. Det är en typisk arbetarklasstad och de tar sin fotboll på största allvar.

KLIPP: Här är målet som sänkte Djurgården (24 september 2020)

UEFA Europa League

Dundalk logo

Dundalk

3 - 1

KÍ logo

Aviva Stadium, Dublin
Publik: 0
Domare: Maurizio Mariani

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet