Amanda Ilestedt lämnar Bayern München efter två säsonger. Foto: Bildbyrån

Ilestedt lämnar Bayern: ”Redo för nya utmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Ilestedt, 28, lämnar Bayern München.

Klubben tackar av svenskan via Twitter.

– Hon känner sig redo för nya utmaningar, säger spelarens rådgivare Linus Gunnarsson till SVT Sport.

Mittbacken Amanda Ilestedt har tillhört Bayern München sedan 2019. Efter två säsonger i den tyska storklubben står det nu klart att hon lämnar då kontraktet löper ut.

”De två försvararna Amanda Ilestedt och Simone Boye Sorensen lämnar FCBayern”, skriver klubben via sitt Twitter-konto.

Ilestedt är redo för nya utmaningar.

– Hon har haft det väldigt bra i Tyskland, både tiden i Potsdam och i Bayern. Nu fick hon dessutom ett guld i Tyskland, en fin säsong. Det är en spelare som är väldigt eftertraktad, det är en duktig mittback, säger Ilestedts rådgivare Linus Gunnarsson till SVT sport.

Landslagsstjärnan har flera erbjudanden på bordet.

– Det handlar om toppklubbarna i Europa, en klubb där hon känner att hon kan vinna Champions League.

Vill spela mot de bästa

Är det klart med någon klubb?

– Klart är det inte, men vi har kommit ganska långt med vissa klubbar. Det handlar om England, Frankrike och Spanien framförallt. Hon vill spela på en nivå där hon spelar mot de bästa i världen och där hon känner att hon utvecklas. Det har hon gjort i Bayern. Att hitta en miljö som är ännu bättre är svårt, men i hennes fall är hon så pass duktig att man är så privilegierad att man kan byta mellan klubbar och hålla samma nivå.

– I Amandas fall handlar nästa klubb väldigt mycket om det sportsliga. Oavsett vilket val hon väljer så kommer hon bli välbetald.

När kommer ett beslut om framtida klubb?

– Jag kan inte lova något. Vi och klubbarna vill ju ha det klart så snabbt som möjligt. Hon försvinner ju på OS snart i en månad.

Nyligen uttagen i OS-truppen

28-åringen, som nyligen avslutade säsongen med ett tyskt ligaguld tillsammans med den svenska lagkamraten Hanna Glas, fanns i dagarna med i Peter Gerhardssons OS-trupp.

– Såklart fantastiskt roligt. Det är något jag jobbat hårt för de senaste åren och att få en plats i truppen känns fantastiskt kul och ärofyllt, sade hon via videolänk under en pressträff.

Hur tungt väger platsen i OS-truppen och prestationerna den gångna säsongen?

– Jättetungt. Har man spelare på den nivån som blir tillgängliga så är det jätteattraktivt såklart. Hur ofta får man spelare på den nivån som står utan kontrakt? säger Gunnarsson.

KLIPP: Här för Blackstenius upp Sverige i ledning (10 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.