En match mellan Djurgården och IFK Norrköping 2019. Foto: Bildbyrån

Klubbar tror på publiklös allsvensk start

Uppdaterad
Publicerad

De flesta klubbarna i fotbollsallsvenskan tror att det blir en start av ligan utan publik.

Det visar en undersökning av TV4-sporten och Fotbollskanalen.

Tretton av klubbarna säger också uttryckligen ja till att starta utan publik, medan övriga tre inte har någon åsikt.

– Det viktiga är att allsvenskan kommer i gång och börjar spelas. Sedan är det klart att förhoppningen fortsatt är att kunna inleda inför publik, men om det skulle innebära att man får spela ett antal matcher utan publik är vi beredda att göra det, säger Jens Magnusson, klubbdirektör i IFK Norrköping, till TV4-sporten.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är inte lika säker i frågan.

– Det spelar ingen roll vad jag tänker, men vår inställning är att vi ska spela inför publik. Det är vår produkt och framgång med svensk fotboll, att engagera supportrar. Så vår grundinställning är att vi hellre spelar med publik, säger han.

Allsvenskan skulle ha dragit igång den 4 april, men som nästan alla större sportevenemang världen över satte coronapandemin käppar i hjulet även för den.

Svensk fotboll siktar på att dra igång allsvenskan och superettan den 14 juni. Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att han har svårt att se att det blir matcher med publik förrän tidigast i höst.

– Det är inte själva spelandet av fotboll som vi tycker är problemet. Det stora problemet är att det samlas väldigt mycket folk, sa Tegnell på gårdagens presskonferens.

ARKIV: Zlatan öppnar för spel i allsvenskan: ”Allt är öppet” (24 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.