De allsvenska klubbarna ser ut att få vänta fram till i juni för seriestart Foto: TT Nyhetsbyrån

Klubbarna: Skjut upp ligastarten till juni

Uppdaterad
Publicerad

Klubbarna i allsvenskan och superettan vill att man skjuter upp seriestarterna till början av juni senast.
Det beslutet togs på ett klubbchefsmöte idag.
– Det är alldeles utmärkt att klubbarna gemensamt nu har diskuterat sig fram till en lösning, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande hos SvFF, till SVT Sport.

Nu är det upp till det Svenska Fotbollförbundet att ta ställning till önskemålet och sedan bestämma hur man har tänkt spela serierna.

Även det sändande bolaget och seriernas största samarbetspartners håller med om inriktningen.

”Vi är ytterst medvetna om att vi inte kan styra utvecklingen av Coronaviruset, och att det därmed kan ske förändringar som gör att vi när tiden närmar sig behöver omplanera ytterligare för att värna om människors hälsa. Den diskussionen tas i så fall då, och endast om den behövs. ”, skriver man på sin hemsida.

”Alldeles utmärkt”

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är positiv till uppgifterna:

– Det är alldeles utmärkt att klubbarna gemensamt nu har diskuterat sig fram till en lösning. Den möjliggjordes med det beslutet Uefa fattade igår rörande sommarens EM-fotboll för herrar. Vi har en särskild grupp under tävlingskommittén som hanterar alla arter av tävlingsfrågor av akut karaktär. Den gruppen kommer sammanträda snarast möjligt och återkomma med ett besked i frågan, säger Karl Erik Nilsson till SVT Sport.

Är det en rimlig målsättning?

– Kalendermässigt finns det en möjlighet. Det slutliga ställningstagandet tar den arbetsgruppen vi har utsett, de återkommer snarast möjligt med besked.

Den som leder arbetsgruppen är Anna Lögdberg som är tävlingschef på SvFF.

– Vi har ju varit med i processen i det som Sef nu har kommunicerat. Oavsett var beslutet landar så kommer vi gå in än mer i detalj på hur vi ska kunna lösa olika omgångar och så där.

Hur länge kan serien komma att hålla på om den börjar i juni?

– Det får vi återkomma till då vi vet exakt vilka förutsättningar vi har.

Vilka förutsättningar väntar ni fortfarande på?

– Det är bland annat kommande europaspel och möjlighet att spela på så kallade Uefa-dagar. Som jag har förstått det jobbar Uefa parallellt och har en arbetsgrupp som jobbar med de frågorna.

KLIPP: Markus Johannesson och Chris Härenstam om beskedet att EM flyttas till 2021 (17 mars, 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.