Bosse Andersson, sportchef i Djurgården. Foto: Bildbyrån.

Sportchefen: ”Det är inte lätt”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM är flyttat till nästa år och Svensk elitfotboll hoppas inleda allsvenskan två månader efter planerad seriestart.

Svenska mästarlaget Djurgården är ett av elitlagen mitt i coronakrisen.

– Att bedriva en fotbollsklubb just nu är inte lätt, säger sportchefen Bosse Andersson.

Exakt vad EM-flytten betyder för allsvenskan, som trots coronaviruset har som ambition att spela en serie i år med publik på läktarplats, är långt ifrån klart.

”Det var ett välkommet och nödvändigt besked i dessa svåra tider. Under onsdag-torsdag kommer vi nu att samtala med klubbar och SvFF om vilka alternativ vi ser”, skriver Mats Enquist, generalsekreterare i intresseorganisationen Svensk elitfotboll, i ett sms till TT.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson välkomnar EM-beslutet ”till hundra procent”. Men poängterar osäkerheten kring när, var och hur allsvenskan ska spelas.

Beslut i veckan

– Jag skulle inte vilja vara den som sätter spelprogrammet. Det blir nya utmaningar. Det viktigaste är att vi får en allsvenska som spelas under 2020, sedan får man ha respekt för att den kan vara ganska intensiv och att alla förutsättningar kanske inte är helt optimala, säger han till TT.

Herrallsvenskan skulle ha startat första helgen i april, men precis som många av andra idrottsevenemang i Sverige och i världen flyttas serien fram på grund av coronakrisen. Enligt Aftonbladet är en möjlig seriepremiär den 5 eller 6 juni.

– Ambitionen är att få i gång allsvenskan inom tolv till femton veckor. Sedan om den börjar i juni eller juli, det är svårt att säga. Vi kan bara spekulera, säger Bosse Andersson.

”Vi räknar med att kommunicera ett beslut på torsdag eller senast fredag”, skriver Mats Enquist.

Bosse Andersson vittnar om en osäker vardag för det regerande mästarlaget från Stockholm, den region i Sverige som kanske drabbats hårdast av virusets spridning.

Ingen lagträning

TT: Hur hantera ni själva risken för spridning?

– Dels har vi följt mycket av Folkhälsomyndighetens direktiv, sedan har vi vidtagit åtgärder. Vi har till exempel ingen träning just nu, vi har skjutit på den och avvaktar besked. Vi följer utvecklingen och har inget fall som är drabbat i Djurgården, man tränar på egen hand fram till och med söndag. Sedan får vi fatta beslut därifrån, säger han.

TT: Det låter som att er verksamhet är pausad?

– Det är klart att det är pausat när du inte tränar med laget och inte kan bedriva din verksamhet fullt ut.

De allsvenska klubbarna har tidigare sagt att de vill att allsvenskan ska spelas inför publik, något som sedan i förra veckan är omöjligt då regeringen stoppat allmänna sammankomster med över 500 personer.

– Att bedriva en fotbollsklubb just nu är inte lätt, oavsett om det gäller intäkter eller att vi inte vet när vi ska spela. Vi är beroende av sponsorintäkter och stora publikintäkter, säger Bosse Andersson.

KLIPP: Kolla in tipsen som gör att du klarar tristessen (17 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.