Foto: Bildbyrån

Trots EM:s framflyttning – Andreas Granqvist siktar på att vara med

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Granqvist hade tänkt sluta spela i landslaget efter sommarens EM.

Men nu siktar han på att spela i ytterligare ett år i ”Blågult”.

– Det är min målsättning, säger han till SVT Sport.

Landslagets lagkapten Andreas Granqvist, 34, blev inte överraskad när Uefas besked om att fotbolls-EM flyttas fram till sommaren 2020 i dag kom.

– Fotbollen är sekundärt, det viktigaste är hälsan och att alla länder ska få ordning och stopp på virusets spridning så att vi kan komma tillbaka till det normala. Så det känns som att det var ett ganska väntat besked, säger han.

Herrlandslaget i fotboll

Han medger dock att det är tråkigt.

– Det är klart att det är tråkigt att inte få mästerskapet i år. Alla hade sett fram emot det, både vi spelare och fansen. Men nu är det som det är. Det viktigaste är att få ordning på viruset så att samhället kan gå tillbaka till det normala och att vi kan hålla oss friska och minska spridningen, säger han.

Står fast vid planen

För Andreas Granqvists del så innebär beslutet att det blir ett års ytterligare landslagssatsning. Hans plan har varit att avsluta landslagskarriären med EM, och den planen står han fast vid.

– Just nu siktar jag på att ha en fantastisk säsong med HIF här i år och att köra 2021 med HIF också och sedan avsluta landslagskarriären med EM 2021. Så just nu är det min målsättning, sedan kommer jag så klart ha en dialog med Janne (förbundskapten Andersson), säger han, och fortsätter:

– Sen hoppas jag så klart få fortsätta vara skadefri och att kroppen känns bra så att man förutsättningarna för att spela ett mästerskap.

Hur tror du att det påverkar dig att gå nästan ett halvår utan tävlingsmatcher?

– Ja, nu blir det jui två och en halv månad innan säsongen drar igång, så det blir ju en rekordlång försäsong. Men det gäller för oss som lag och tränarna att få alla så friska och fräscha som möjligt, men redan nu känner jag mig väldigt, väldigt pigg och kroppen känns bra inför säsongen – så just nu känner jag mig väldigt laddad.

Vad tror du om dina chanser att ta en plats nästa sommar, det är ju ändå över ett år bort?

– Det gäller för mig att fortsätta prestera i klubblaget och i de landskamper som är innan mästerskapet. Men jag kommer säkerligen ha en dialog med Janne, men i dagsläget är planen att sikta på EM nästa sommar.

– Men det är ju en lång väg bort, det kan vara så att det jag säger i dag inte gäller om sex månader.

MISSA INTE: 20.30: Sportspegeln special: idrott och corona

KLIPP: Så klarar du tristessen när alla idrott ställs in:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet