Markus Johannesson. Foto: SVT Sport

Johannesson: ”Väntat besked och skönt att det kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls–EM flyttas till sommaren 2021.
Ett väntat besked för SVT Sports fotbollsexpert Markus Johannesson.
– Det var väldigt väntat och skönt att det kommer ett besked, säger han.

Vid lunchtid på tisdagen kom beskedet att fotbolls-EM som skulle spelats sommaren 2020 flyttas till sommaren 2021 på grund av coronasituationen.

– Det var väldigt väntat och skönt att det kommer ett besked för det blir mycket spekulationer, säger Markus Johannesson.

Krav från ligorna

Italiens fotbollförbund, som är ett av de länder som drabbats värst, har gått ut och sagt att de vill flytta mästerskapet för att kunna spela färdigt sin inhemska liga – något flera andra länder stämt in på. Det menar Johannesson är en stor anledning till beslutet.

– När Italien, Spanien och de här tunga stora fotbollsnationerna går ut och säger att vi behöver flytta fram det, vi ska spela klart våra ligor, då blir det så, säger han och fortsätter:

– Alla ligor har väntat på det här beskedet för man vet inte hur man annars ska kunna fullfölja sina egna inhemska ligor. Det är otroligt mycket pengar inblandat för de här klubbarna att kunna spela inför publik och så vidare.

”Göra om och göra rätt”

EM var planerat att spelas över flera olika länder 2020 med semifinaler och finaler i London. SVT Sports kommentator Chris Härenstam menar att det nu är läge för Uefa att gå ifrån det upplägget.

– Den stora kritiken de fått är att det är ett så utspritt EM. Nu blir det sannolikt i en nation, så det blir en kärna där och man kommer tillbaka till själva festen där människor får ta del utav det hela, det tror jag är ett ypperligt läge för Uefa och man välkomnar det som håller på att hända utifrån det perspektivet, säger Chris.

Även Johannesson håller med om att det är ett bra tillfälle att ändra uppläget.

– Jag tror man har letat möjligheter att backa, för man inser att beslutet att spela i så många länder som det skulle spelas i, det är inte försvarsbart någonstans med all den kritik de fått. Det kan man faktiskt göra om och göra rätt nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.