Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
44 matcher för Birmingham – sedan fick 17-årige Jude Bellingham sin tröja pensionerad. Hör supportern Danny om varför Bellinghams försäljning räddade klubben. Foto: Marcus Östling/SVT

Klubben pensionerade Jude Bellinghams tröjnummer – blev hånade: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Jude Bellingham är spelaren som ska leda England till sin första stora titel på herrsidan sedan 1966. I hemstaden Birmingham har Bellingham redan uppnått ikonstatus – och fick sitt tröjnummer, 22, pensionerat som 17-åring.

– Han räddade oss från att gå under, säger Birminghamsupporten Danny.

I premiären av ”EM-resan med Johan Kücükaslan” är SVT på plats i engelska landslagsspelaren Jude Bellinghams hemstad Birmingham.

Bellingham inledde också sin karriär i Birmingham City. När klubben sålde honom till Borussia Dortmund som 17-åring valde man dessutom att pensionera hans tröjnummer, något som skapade stora rubriker i England.

Fotbolls-EM

– Det var väldigt ovanligt med tanke på att han bara hann spela 44 matcher för klubben. Klubben blev hånade då, och det var en av våra mest lästa artiklar det året. Men med tanke på hur hans karriär sett ut efter det så skrattar de inte åt Birmingham längre, säger Alex Dicken, journalist på Birmingham Mail.

Bellingham älskad av fansen

Även bland fansen är Jude Bellingham älskad, där flera väggmålningar på honom pryder gatorna runtom arenan.

– Det var orättvist att vi hånades. Han är inte som andra spelare härifrån. Han är unik och visade vad man kan göra och gav hopp till andra att bli någonting stort. Han kommer alltid att vara en av oss, säger supporten Amy.

Se hela avsnittet av ”EM-resan med Johan Kücükaslan” i SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Före detta lagkamraten Lukas Jutkiewicz om Jude Bellingham: ”Kom hit i sin skoluniform”. Se mer i klippet. Foto: Marcus Östling/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet