Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Kollektivavtal dröjer – Häcken slår fast egen policy för gravida

Uppdaterad
Publicerad

En policy för graviditet och föräldraskap ska ingå i det nya kollektivavtalet mellan Spelarföreningen och Elitfotboll Dam. Men processen är seg och BK Häcken följer nu efter FC Rosengård och går vidare med egen policy.

– Vi vet ju att Spelarföreningen jobbar med frågan men vi tycker inte vi kan vänta, säger Marcus Jodin, klubbchef BK Häcken, till SVT Sport.

Vad gäller gravidpolicyn är Spelarföreningen och Elitfotboll Dam överens, det är andra frågor som gör att förhandlingen just nu går långsamt.

Men den gemensamma policyn kan inte träda i kraft innan hela kollektivavtalet är på plats och precis som Rosengård agerar nu Häcken.

Det handlar om tre delar kopplade till fysik och ekonomi; garanterad lön upp till 90 procent

Utöver statlig föräldrapenning, utgående kontrakt förlängs till nästa transferfönster och en trygg och anpassad träning under graviditet och på vägen tillbaka garanteras.

Landslagets och BK Häckens Elin Rubensson ser positivt på det nu finns en tydlighet.

– Det är bra att de visar att det är viktigt för klubben och för oss, säger hon till SVT Sport.

”Att bilda familj var alltid prio ett för oss, men det fanns tveksamheter ”

Frågan blev aktuell när BK Häcken tog över elitföreningen Kopparberg Göteborg i början på 2021. Där spelade då Elin Rubensson som just blivit mamma.

– Att bilda familj var alltid prioritet ett för oss men det fanns inga riktlinjer och tveksamheter fanns absolut kring hur klubben skulle agera, jag undrade hur det skulle bli, säger Elin Rubensson.

– I och med att vi hade Rubensson har frågan levt hela det senaste året och vi har nu landat i en policy som vi tycker känns bra, säger Jodin.

”Det var väldigt mycket testa sig fram”

Just delen att få stöd vad gäller träning betyder mycket enligt Elin Rubensson.

– Det var väldigt mycket testa sig fram. Barnmorskorna säger ju en sak men de är ju inte vana vid elitidrottare. Det finns nog mer kunskap nu för nästa person i laget som går igenom samma resa, säger hon till SVT Sport.

Loes Geurts är målvakt i BK Häcken och väntar barn i september i år.

– Jag behöver inte oroa mig för min lön men det viktigaste är att få hjälp med det fysiska och det medicinska, säger hon till SVT Sport.

Jodin ser policyn som en välbehövd tydlighet både för spelare och klubb.

– Det kan vara omvälvande nog att bli mamma och för oss som klubb hjälper det till när vi ska sätta truppen och säkerställa att spelaren vill komma tillbaka och spela för oss.

Kollektivavtalet mellan Spelarföreningen och Elitfotboll Dam var ursprungligen tänkt att vara färdigförhandlat under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.