Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Rubensson. Foto: Bildbyrån.

Rubenssons snabba resa: ”Många tycker det är jättekul”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Rubensson har gjort en snabb och ovanlig resa. 

Fem månader efter sin förlossning var hon tillbaka på fotbollsplanen.

– Efteråt är det många som har hört av sig och tycker att det är jättekul att det har gått så snabbt, säger Häckenspelaren.

Landslagsmittfältaren Elin Rubensson blev gravid i maj i fjol och missade därmed förra säsongen med Göteborg FC, numera Häcken. Hon födde sonen Frans i december.

Trots det var 28-åringen tillbaka på fotbollsplanen redan i slutet av mars.

– Jag har aldrig varit så motiverad till att börja igen, jag har aldrig varit ifrån fotbollen så här länge. Det var väldigt jobbigt. Men det var också väldigt skönt att känna att jag har mycket kvar att ge, jag vill fortfarande satsa på min karriär, säger hon till SVT Sport.

Fanns orosmoment

Majoriteten av damallsvenska spelare väntar till efter karriären med att skaffa barn. Trots att Rubensson länge hade drömt om att bli mamma fanns det orosmoment. 

Det saknas en graviditetspolicy i damallsvenskan och hon visste inte heller hur kroppen skulle reagera efter graviditeten. 

– Det var en osäkerhet så klart. Det är inte så många som har gått igenom det innan, det är ett par stycken. Så det var en liten chansning. Men klubben jag spelade för tog det jättebra och jag fick bästa hjälpen, säger Rubensson.

Vad säger du om kritiken som finns om bristande förutsättningar när man blir gravid? 

– Det är en jättestor osäkerhet eftersom man inte vet vad som gäller. I ett vanligt jobb kan du jobba hela vägen ända in i slutet, men det går inte som elitidrottare. I dag finns det inga riktlinjer för klubbarna, det är upp till var och en.

Hon tror att osäkerheten spelar in när fotbollsspelare funderar kring att skaffa barn under karriären.

– Jag har pratat med en del genom åren och det är många som har sagt att det är en osäkerhet. Är man beredd att kanske ”offra” sin karriär genom att ta ett uppehåll? Man vet ju inte hur man reagerar efter graviditet och förlossning. Man kanske aldrig kommer tillbaka i samma slag.

Siktar mot landslagscomeback

Elin Rubensson har gjort 68 landskamper för Sverige. Senast en spelare togs sig tillbaka till landslaget efter en graviditet var Josefine Öqvist 2013. Och Rubensson siktar tillbaka.

– Det är några som har gjort det tidigare. Men just nu i landslaget finns det ingen. Jag har inte funderat så mycket på det, men det är klart det vore häftigt att kunna göra det.

KLIPP: Svensk graviditets- och föräldrapolicy drar ut på tiden (19 maj):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk graviditets- och föräldrapolicy drar ut på tiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.