Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klinga: ”Inte upplagt för att du ska skaffa barn tidigare” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Johanna Andersson avslutade karriären – för att kunna skaffa barn

Uppdaterad
Publicerad

Vittsjös Lisa Klinga och Johanna Andersson, som nyligen blev föräldrar, såg inte någon möjlighet att bilda familj samtidigt som båda fortsatte sina fotbollskarriärer. 

De efterlyser den graviditets- och föräldrapolicy som drar ut på tiden i damallsvenskan.

– Det tar väldigt långt tid. Det känns väldigt bakåtsträvande år 2021, säger Klinga.

Paret Johanna Andersson och Lisa Klinga spelade båda i damallsvenska Vittsjö förra året. Men mitt under säsongen avslutade Johanna karriären – då hon var gravid. Planerna på att skaffa barn hade funnits en längre tid men bromsats av studier och att både ville satsa på fotbollen.

– Det är inte upplagt för att du ska skaffa barn tidigare. Det är ett lättare alternativ när du känner att din karriär är klar och du kommer vidare i det vanliga arbetslivet, säger Klinga.

Det var inte helt självklart vem som skulle bära barnet.

– Nä, vi pratade lite fram och tillbaka och jag vann väl eftersom jag är äldst. Jag var mer redo att sluta att spela, säger Johanna Andersson. 

”Just nu inte aktuellt”

Med förutsättningarna som finns i dag var det aldrig aktuellt att båda skulle satsa vidare på fotbollen. Som tidigare elitidrottande par ser de inte minst barnpassning som en värdefull del i en kommande graviditetspolicy.  

– Det kanske inte är optimalt med två som vill satsa vidare på damfotbollen som det ser ut i dag i alla fall. Som nu under träningen, vem hade haft honom då? Det är sådana frågor som blir aktuella. Så just nu känner vi inte att det hade varit aktuellt, säger Lisa Klinga. 

Som SVT Sport rapporterade i går har det arbetats länge med en gravid- och föräldrapolicy i ligan för att underlätta för den som vill bli förälder under karriären.   

Klubbarnas representant EFD och Spelarföreningen är överens om innehållet. Men den kan inte sättas i bruk då man i stället har kört fast i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal där policyn ska in.  

”Det är dåligt”

Klinga och Andersson är kritiska till att den fortfarande inte är på plats.   

– Det är dåligt. Det finns inte så mycket mer att säga. Den borde finnas och borde ha funnits i många år, säger Andersson.   

– Det känns som alla andra branscher på arbetsmarknaden har kunnat hantera det här under så många år. Sedan är det en klick med elitidrott, och för vår del fotboll, där det inte funkar och det är synd. Det kanske leder till, som i vårt fall, att man väntar, säger Lisa Klinga.  

Johanna var lagkapten och hade spelat i Vittsjö i hela tolv år när hon la skorna på hyllan, 30 år gammal. Trots det abrupta slutet, mitt under säsongen, i augusti är saknaden av fotbollen inte allt för stor. Parets son Falke, som föddes i början av mars, fyller dagarna och har blivit en del av Vittsjöfamiljen.  

– Jag trodde att det skulle vara värre. Han tar liksom över och man har inte riktigt tid att sakna det heller. Men det är klart, när man är här och när Lisa kommer hem och berättar, så är det klart att man saknar det. Jag har tur som kan åka hit ibland och träffa allihopa. 

SE HELA INSLAGET:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klinga: ”Inte upplagt för att du ska skaffa barn tidigare”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.