Hilda Carlén. Foto: Bildbyrån.

Hilda Carlén: ”Var livrädd för tränaren och laget”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare landslagsmålvakten Hilda Carlén var på toppen av sin karriär när hon plötsligt blev gravid.  

För henne var det tufft att berätta om graviditeten – särskilt då hon precis hade skrivit på för en ny klubb. 

– När jag väl berättade var jag livrädd både för tränaren och laget, säger hon.

För tre år seden var Hilda Carlén ny i svenska mästaren Linköping och given andramålvakt i landslaget bakom Hedvig Lindahl. Tanken var att ta ytterligare kliv i karriären, i stället klev hon av fotbollen för gott – efter att ha blivit oplanerat gravid.  

Känslan var först panik.

– Det kändes inget bra gentemot laget i och med att jag just hade blivit värvad dit. Min tanke var att jag skulle åka dit och vinna ett SM-guld men kom därifrån med en barn, säger Carlén. 

Hon gick själv med hemligheten i en månad innan hon berättade för laget. 

– Det var riktigt, riktigt tufft. Jag hade precis flyttat till Linköping och hade ingen jag litade på till 100 procent än. Jag berättade för Charlotte Rohlin först av alla och det kändes skönt, innan jag gick till tränarna och därefter laget.

”Rädd att folk skulle tro att jag ljög”

Carlén kände att hon satte klubben i skiten – även om reaktionerna inte bekräftade det.

– Min största rädsla var att folk skulle tro att jag ljög. Det hoppas jag verkligen att de fortfarande inte tror. Om det hade varit meningen att vi skulle skaffa barn hade jag varit öppen med det, för det är inget fel. Det var skönt att lätta på hjärtat där.  

Caroline Jönsson, ledamot i spelarföreningen och engagerad i frågan om en kommande graviditets- och föräldrapolicy, menar att det fortfarande finns tabu och stigma när det gäller att prata om att bli förälder som fotbollsspelare.

– Det hade underlättat mycket om det fanns tydliga riktlinjer – det här gäller för idrottare. Så länge vi inte har det kommer det alltid vara en osäkerhet både för individen som blir förälder, den som blir gravid och också en osäkerhet för arbetsgivarna. Där har vi ett problem i dag, säger hon.

Landslagsspelaren Elin Rubensson har alltid vetat att hon vill skaffa barn under karriären. Efter att ha blivit mamma i december var mittfältaren tillbaka redan till den damallsvenska premiären i april. Sedan hon blev gravid har hon flitigt lyft frågan och försökt vara en förebild för att normalisera.

– Det kom på tal mycket förra året när jag gick i genom det här. Det var många som fick upp ögonen för att det kanske måste hända någonting. Jag har också känt att jag vill göra min röst hörd, att det faktiskt går. Det behöver inte vara så stor grej, utan att det ska vara en naturlig del att vara en elitidrottare.  

”Hoppas det vänder”

För Hilda Carlén, som i dag är tvåbarnsmamma, tog familjelivet snabbt över efter att hennes första barn Holger fötts. Sedan hon la av har det i princip inte hänt något med förutsättningarna för gravida spelare i ligan. Men hon hoppas på allt fler som Rubensson.  

– Man hoppas det vänder och att även de som är 25-30 känner att de skulle kunna ha barn och fortsätta sin karriär, säger hon.  

SE HELA INSLAGET:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.