Caroline Segers Rosengård kompenseras ekonomiskt under VM i Frankrike. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Damklubbarna får 30 gånger mindre av Fifa än herrklubbarna

Uppdaterad
Publicerad

Damlagen som släpper sina spelare till VM får dela på 77,3 miljoner kronor av Fifa som kompensation. Det är första gången som Fifa ger klubbarna pengar. Men summan är fortfarande 30 gånger mindre än vad herrklubbarna fick under VM i Ryssland.

Sex klubbar i damallsvenskan har spelare som kommer att vara med i sommaren VM i Frankrike. De klubbarna kommer att kompenseras ekonomiskt av det internationella fotbollsförbundet, Fifa. Totalt ersätts alla klubbar med 77,3 miljoner kronor för att låna ut sina spelare till landslagen. Hur mycket varje klubb beror sedan på hur långt lagets spelare går i mästerskapet.

Det är första gången som Fifa delar ut pengar till damklubbar som har spelare med i VM. Men summan är samtidigt 30 gånger mindre än vad herrklubbarna fick för att låna ut sina spelare till VM  i Ryssland i fjol.

Därför kliver nu damallsvenskans titelsponsor, Obos, in och betalar ut ytterligare 1,3 miljoner kronor som kompensation. Mest pengar får Göteborg och Linköping, som med fem spelare var får dela 375 000 kronor per klubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.