Stefan Alvén sportchef för Elitfotbolldam arbetar med olika skadeförebyggande åtgärder. Foto: Bildbyrån/TT

SvFF samarbetar med Elitfotboll Dam för att minska knäskadorna

Uppdaterad
Publicerad

I fjol var det nästintill rekordmånga spelare i damallsvenskan som drabbades av korsbandsskador.

Elitfotboll Dam samarbetar med Svenska fotbollförbundet och dess medicinska kommitté för att minska knäskadorna.

– Det skadeförebyggande arbetet är viktigt och vi behöver alla hjälpas åt i dessa frågor tror jag, säger Stefan Alvén, sportchef för Elitfotboll Dam.

På mindre än ett halvår har Kif Örebro drabbats av fem korsbandsskador.

Och i fjol var det nästintill rekordmånga knäskador i damallsvenskan  – när säsongen avslutades i november hade 15 spelare ådragit sig en knäskada.  

I en intervju med SVT Sport berättar Örebrotränaren Rickard Jansson att han önskar mer hjälp redan på juniornivå från det svenska fotbollförbundet. 

Magnus Forssblad, ordförande för SvFF:s medicinska kommitté, håller med om att det finns mer att göra. Men han säger också att korsbandsskadorna över tid har minskat med 40 procent, trots årets ökning.

– Det är fantastiskt att det minskat. Utvecklingen över tid ser ju jättebra ut, säger Forssblad till SVT Sport.

Men hur jobbar SvFF med sitt skadeförebyggande arbete på juniornivå?

– Vi har ett projekt ”knäkontroll” i samarbete med folksam. Det är ett lyckat projekt som slagit igenom bland tjejerna för att förhindra skador.

Alla behöver hjälpas åt

När man pratar om skadeförebyggande arbete inom elitfotbollen på damsidan menar sportchefen för Elitfotboll Dam, Stefan Alvén att alla behöver hjälpas åt. Inom Elitfotboll Dam (EFD), jobbar man tillsammans med SvFF för att få fram mer statistik och göra en kartläggning kring knäskador.

– Det görs en del på detta område, men det kan alltid utvecklas och bli ännu bättre, säger han.

Via SvFF erbjuder EFD utbildning i fotbollsfys. De ger också ett ekonomiskt bidrag till klubbarna i elitettan och damallsvenskan som går utbildningarna med målet att se till att klubbarna blir bättre på att förebygga skador.

Inför seriestarten förra året bjöds alla EFD-klubbar in för att få information och tips på hur man som klubb kan resonera när träningsmatcherna har varit få.

Ekonomiska resurser påverkar spelarnas återhämtning

Enligt Alvén har skadorna att göra med att konkurrensen inom damfotbollens elitsatsning blir allt hårdare, något som Forssblad håller med om. Han tror också att de ekonomiska resurserna påverkar spelarnas skadeläge men tillägger att de ekonomiska resurserna är på väg upp  – men att man inte riktigt är där än

Det innebär att många spelare behöver jobba eller plugga vid sidan om idrottandet.

– Det påverkar återhämtningen tror jag vilket i sin tur ökar risken för skador. Så ju mer pengar det kommer in i damfotbollen desto bättre träning och återhämtning kan spelarna få.

Med större ekonomiska resurser kan klubbarna få större och bättre stöd runt laget, vilket enligt Alvén med sannolikhet kommer att minska antalet skador.

ARKIV: Tre frågor om korsbandsskador i damallsvenskan (24 juli 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Umeås Johanna Nyman är en av spelarna i årets damallsvenskan som drabbats av en korsbandsskada. Matilda Lundblad som är lagläkare och forskat om knäskador ger sin analys av varför skadan är så vanlig i damallsvenskan. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer