Foto: Bildbyrån

Kritik efter Asllanis skada: ”Väldigt rått”

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani har drabbats av en ligamentsskada och missar VM-kvalet i oktober.

Nu riktar den svenska stjärnan, tillsammans med agent Arash Bayat, hård kritik mot spelet i spanska ligan.

– Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur man inte kan skydda spelarna bättre på planen, säger han till SVT Sport.

Asllani åkte på en smäll mot höger knä och byttes ut i halvtid när hennes Real Madrid spelade oavgjort, 1–1, och tog säsongens första La Liga-poäng mot Granadilla Teneriffa i helgen.

På tv-bilder sågs den svenska landslagsanfallaren gå runt på läktarplats och halta med en ispåse fasttejpad på knäet.

”Farlig tackling”

Arash Bayat upplever att motståndarnas behandling av den svenska stjärnan allt som oftast är lite väl omild – och att det tillåts för mycket.

– Jag upplever att spelare som ”Kosse” blir extra utsatta. Nu kollar jag mer på henne och jag upplever att hon varje match blir nedsparkad och neddragen på ett väldigt bryskt sätt, säger han.

Asllani gick själv ut på sociala medier och kommenterade skadeläget.

”Tyvärr blir jag borta till november på grund av ligamentskador i mitt knä, som jag ådrog mig från en farlig tackling den här helgen. Min åsikt är att vi spelare måste skyddas mer på planen för att undvika allvarliga skador som orsakas av riskfyllda tacklingar. Jag är motiverad att komma tillbaka så snabbt som möjligt”, skriver hon på Instagram.

Om ”Kosse” blir borta till november, som hon själv skriver, innebär det att hon missar Sveriges VM-kvalmatch mot Irland den 21 oktober.

Klubben upplever frustration

Asllani har tidigare spelat i bland annat Frankrike och England, men Bayat upplever att det skiljer sig rejält från den spanska ligan.

– Hon är van att ta stryk, det gör hon i landskamper också, men jag upplever att hon hanteras annorlunda i spanska ligan än andra. Inte bara hon, utan även andra spelare med den spelstilen. Det är råare och det tillåts väldigt bryskt spel, säger han.

Är det något du och ”Kosse” har tagit upp?

– Kosse får tala för sig själv i den biten. Jag har pratat med klubben om det vid något tillfälle och de upplever en frustration också, men de är också part i målet.

Real Madrid ligger på 14:e plats i den spanska högstaligan med en poäng på tre spelade matcher.

Damlandslaget spelar sin nästa landskamp borta mot just Irland den 21 oktober. Den matchen sänds på SVT med start 20.00.

SVT Sport har pratat med landslagets läkare Mats Börjesson och Houman Ebrahimi som inte vill ge någon kommentar.

KLIPP: Självkritisk Asllani: ”Inte så effektiva idag” (21/9)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.