Piteå har högst publiksnitt i damallsvenskan Foto: TT Nyhetsbyrån

Kraftigt publiklyft efter VM

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskans publiksiffror har ökat med 30 procent efter Sveriges bronsframgång i fotbolls-VM.

Och i dag hoppas Göteborg på säsongsrekord när laget flyttar in på Gamla Ullevi för match mot Linköping.

– Det känns som att VM gjorde att många blev intresserade på riktigt, säger Göteborgs Elin Rubensson.

På de sju omgångarna före sommarens VM hade årets allsvenska säsong ett publiksnitt på 751 åskådare per match. På de sju omgångarna efter VM har snittet legat på 983 åskådare, en ökning med drygt 30 procent.

Landslagsmittfältaren Elin Rubensson har efter VM fått uppleva att hennes Göteborg ökat hemmasnittet rejält. Trots att klubben har fri entré till alla allsvenska hemmamatcher i år – ett antal företag kompenserar inkomstbortfallet – hade Göteborg under våren som mest 823 åskådare (mot Eskilstuna) på en match. Nu har laget haft över 1 000 åskådare i tre raka hemmamatcher.

Blir oftare igenkänd

– Det har verkligen höjts på alla arenor runtom i Sverige, och det är klart att det känns på planen, säger Elin Rubensson.

– Men det är framför allt intresset kring matcherna, det har hänt något där. Vi blir igenkända på ett annat sätt. Generellt har intresset höjts, det är fortfarande många som kommer fram på stan och gratulerar till framgångarna. Det är mycket mer sådant efter VM än det var innan.

Tabelltvåan Göteborg går in i en avgörande period av säsongen. Dels pågår jakten på serieledande Rosengård (två poäng upp), dels går laget snart in ett viktigt Champions League-spel, med en stundande 16-delsfinal mot tyska Bayern München.

Nytt säsongsrekord?

Därför har man i förberedande syfte flyttat dagens allsvenska match mot Linköping till Gamla Ullevi, då den ordinarie arenan Valhalla inte håller Champions League-standard.

På kort sikt hoppas Elin Rubensson på stort publikstöd – kanske ligger säsongsrekordet, 2 449 åskådare i cupfinalen mot Kristianstad, risigt till – och tre nya poäng. På längre sikt önskar hon att det ökade intresset för damallsvenskan håller i sig. Historiskt sett har landslagets framgångar bara gett ett tillfälligt lyft, innan publiksiffrorna har dalat igen.

– Det är jättesvårt att veta om det kommer att hålla i sig, men det känns som att det har hänt något med damfotbollen generellt. Det ser man ute i Europa också när storklubbarna börja satsa. Det har hänt något speciellt.

”Otroligt bra fotboll”

Även Linköping har fått ett lyft, med ett publiksnitt på över 1 500 åskådare efter VM. Den bästa siffran – 2 866 åskådare mot Kristianstad – fick dock lite hjälp på traven genom gratisbiljetter i samband med en ungdomsturnering.

Lagets tränare Olof Unogård hoppas att VM-intresset kan hålla i sig.

– Jag vet inte hur många genombrott som damfotbollen har tillskrivits, och sommarens VM kändes också som ett. Jag tror att många fick upp ögonen för vilken otroligt bra fotboll som spelas nu. Det är klart att det är stor kvalitetsskillnad mot serielunken i damallsvenskan, men jag tror att man har nått en större och större publik, där det tidigare fanns fördomar om att damfotbollen inte är så utvecklad. Det har gått otroligt snabbt och blivit väldigt mycket bättre, och det tror jag bara fick en ännu större skjuts i somras, som vi ser en effekt av nu, säger han.

Publiksiffror i damallsvenskan 2019

Total publiksiffra i damallsvenskan efter 14 omgångar (84 matcher): 72 814 åskådare.

Snitt per match: 867.

Total publiksiffra före VM (42 matcher): 31 528.

Snitt per match före VM: 751.

Total publiksiffra efter VM (42 matcher): 41 286.

Snitt per match efter VM: 983.

Högsta publiksiffran i år: 2 866, Linköping–Kristianstad, 10 augusti.

Lägsta publiksiffran i år: 135. Kungsbacka–Djurgården, 27 april.

Lag med högst hemmasnitt: Piteå, 1 387 åskådare.

Lag med lägst hemmasnitt: Kungsbacka, 242 åskådare.

Högst totalt publiksnitt för en säsong av damallsvenskan: 1 127 åskådare per match (2004).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.