Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SvFF:s Johan Claesson om agenterna som söker sig till utsatta områden. Foto: SVT

Kriminella ”fotbollsagenter” söker sig till utsatta områden – SvFF: ”Inte alls en slump”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler gängkriminella ”fotbollsagenter” söker sig till spelare från socioekonomiskt svaga områden.

Det visar en rapport från polisen som Svenska fotbollförbundet är fullt medvetna om.

– Det är inte alls en slump, säger Johan Claesson, Integrity Officer på Svenska fotbollförbundet, till SVT Sport.

Agenter utan licens som har koppling till gängkriminalitet utgör ett växande problem inom svensk fotboll, enligt en ny rapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa) riktar sig flera ”agenter” på utsatta områden. Något som SvFF:s Integrity Officer Johan Claesson tycker är olyckligt.

– Det är tufft från början att växa upp i den miljön och det är klart att det blir ännu svårare när du kanske har kopplingar att du själv kommer fram inom fotbollen och är väldigt talangfull och förhoppningsvis kan bli en professionell fotbollsspelare men du har barndomskamrater eller släktingar eller liknande som är fast i organiserad brottslighet.

”Påtryck från andra håll”

Claesson menar att det blir svårare för spelarna att säga nej eller veta hur man ska agera när man får påtryckningar samtidigt som det kan bli påverkan uppifrån.

– Man kanske själv inte som barndomskompis till en professionell fotbollsspelare vill trycka på spelaren i fråga men du blir påtryck från andra håll inom kriminella nätverken att ta kontakt. Så det är jättesvårt och det är svårt för oss inom fotbollen att själva hantera. Vi behöver stöttning och hjälp från samhället i övrigt som är duktiga att förebygga brottslighet i dessa områdena.

Hur medvetet tror du att de är att gängkriminella söker sig till framför allt spelare från socioekonomiskt svaga områden?

– Det är inte alls en slump, dels är det där vi har mycket av talangerna men också att man märker att det kanske inte finns samma skyddsnät som det finns på andra håll i samhället, det är inte en slump, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.