Foto: SVT

Kristianstads DFF gör debut i förändrad Champions League

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen gör damallsvenska Kristianstad debut i Champions League. En turnering som har byggts om och förändrats rejält inför den här säsongen. Kristianstad går in i första kvalrundan där bland andra danska Bröndby väntar.

– Champions League har ju varit en dröm för mig, ända sedan jag var liten, säger KDFF-spelare Alice Nilsson till SVT Sport.

Vid vinst får KDFF möta segraren i mötet mellan franska Bordeaux och tjeckiska Slovácko. Vinnare i den matchen går vidare till kvalrunda två som är sista steget innan höstens Champions League-gruppspel.

Uefa har byggt om hela upplägget inför den här säsongen. Fler lag får vara med och kvala, fler matcher ska spelas, höstens gruppspel är nytt och inte minst kommer de europeiska klubbar som deltar att få mer pengar.

– Det ekonomiska spelet är nästan minst lika viktigt som det sportsliga, säger Kristianstad tränare, Elísabet Gunnarsdóttir.

– Klubben växer, det är många som jobbar med projektet att spela Champions League, och då pratar man rätt mycket om den ekonomiska vinningen av att ta sig vidare i turneringen. Att vi äntligen är där med damfotbollen är otroligt bra.

Till kvalrunda två i årets Champions League är förra årets etta och tvåa i Damallsvenskan, BK Häcken och FC Rosengård redan kvalificerade. Den rundan lottas söndagen den 22 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.