Robin Olsen i landslagströjan. Foto: Bildbyrån.

Kritik mot italienska klubbar: ”Hur tänker de?”

Uppdaterad
Publicerad

Flera Serie A-klubbar, däribland Robin Olsens Cagliari, planerar att återgå till fotbollsträning.

Ett beslut som får spelarfackförbundets ordförande att reagera.

”Det är farligt”, skriver Damiano Tomassi.

Det nya coronaviruset har fått förödande konsekvenser i Italien där antalet döda nu är uppe i över 4 000 – fler än i något annat land.

Förhoppningen är att den italienska ligafotbollen ska kunna sparka igång igen i början av maj, men trots att en och en halv månad återstår innan det potentiellt blir en omstart kommer vissa klubbar att börja förbereda sig redan nästa vecka.

”Jag vet inte hur de tänker”

Cagliari, där svenska landslagsmålvakten Robin Olsen spelar, har meddelat att laget ska återgå till träning, om än i mindre grupper, på måndag – och även Napoli och Lazio uppges i italienska medier följa samma spår.

Klubbarnas beslut kritiseras nu skarpt av den förre storspelaren Damiano Tommasi, numera ordförande i spelarfacket AIC.

”De som funderar på att dra fördel genom att träna sina spelare – jag vet inte hur de tänker”, skriver Tommasi på AIC:s hemsida och fortsätter:

”Jag säger det här utan att vilja skapa kontroverser, för det här är inte rätt tid för det. Men att träna nu, två månader innan mästerskapet fortsätter, är orimligt. Det är dessutom farligt”.

All italiensk idrott är uppskjuten fram till den 3 april. Fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina hoppas att Serie A-fotbollen ska kunna återupptas den 2 maj för att bli färdigspelad senast i juli.

KLIPP: Så tränar fotbollsstjärnorna hemifrån i coronatider (15 mars, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.