Magdalena Eriksson under en VM-match i somras. Foto: Bildbyrån

Landslagsstjärnan: ”Hoppas de gör det bästa för damfotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM för damer flyttas när herrarnas EM-slutspel skjuts upp till nästa år.

Landslagets Magdalena Eriksson, 26, har förståelse för situationen.

– Nu hoppas jag att Uefa undersöker alla alternativ och gör det som är bäst för damfotbollen, säger hon till SVT Sport.

Vilka datum som kommer att bli aktuellt för damernas EM-slutspel är ännu inte kommunicerat, men det förekommer uppgifter om att slutspelet flyttas ett år framåt i tiden till 2022.

Ett annat alternativ som har nämnts är att spela både herrarnas och damernas slutspel samma sommar, ett i början och ett mot slutet.

Damlandslaget i fotboll

För SVT Sport ger landslagsbacken Magdalena Eriksson sin syn på situationen:

– Först och främst kom det inte som någon chock att de flyttade herrarnas EM med tanke på situationen. Det känns som rätt beslut. Det kan bli problematiskt att lägga det samma sommar som dam-EM, men det handlar mycket om ifall OS också flyttas, säger Eriksson.

Vill gynna damfotbollen

Nu hoppas hon att Uefa utreder de olika alternativen och väljer det som gynnar damfotbollen mest.

– Jag känner ändå att damfotbollen är på så kraftig uppgång just nu. Varje nytt mästerskap slås nya rekord. Jag vill att Uefa tar sitt beslut utifrån vad de tror gynnar damfotbollen mest vad gäller uppmärksamheten och allt sånt.

– Att lägga båda mästerskapen samma sommar skulle kunna göra det till ett stort evenemang, men det skulle också kunna vara dåligt för damerna.

”Vill visa min solidaritet”

Beslutet att flytta på damernas EM har väckt irritation i vissa läger, men inte hos Magdalena Eriksson.

– Jag väljer att inte se på det på det sättet. Att flytta herr-EM kändes oundvikligt i dessa extrema tider, så om Uefa kommer fram till att det bästa för damfotbollen är att lägga vårt mästerskap på en egen sommar så tycker jag att det är okej med tanke på omständigheterna. Det är tuffa tider för alla just nu och jag vill visa min samarbetsvilja och solidaritet i det här läget, säger hon.

”Svåra beslut för förbundet”

Än så länge har hon personligen inte drabbats ekonomiskt av situationen med coronaviruset.

Spelmässigt ligger Chelsea tvåa i Super League i den haltande tabellen. Säsongen kommer att återupptas som tidigast 30 april.

– Förbundet har sagt att målet är att spela klart ligorna och det är förstås vad vi vill också, men det viktigaste just nu är att undersöka läget dag för dag. Jag tycker att förbundet skött det bra hittills. Det är svåra beslut, säger Eriksson.

Hur är stämningen i klubben?

– Klubben har tät kontakt med oss spelare, men det handlar om att ha tålamod och ta det dag för dag. Det tuffaste för alla just nu är ovissheten. Vi vet inte när vår liga startar igen, men det är absolut inte mer synd om oss än någon annan i samhället. Vi har anpassat träningen med målet att dra i gång igen den 30 april, sedan följer vi utvecklingen varje dag.

KLIPP: Kolla in tipsen som gör att du klarar tristessen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet