Mats Jonsson är kritisk till Noas kriminalinspektörs utspel. Foto: Bildbyrån

Kritik mot polisutspel inför Djurgården-Hammarby: ”Otroligt märkliga uttalanden”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis tar hjälp från Finland inför söndagens Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby.

Nationella operativa avdelningens kriminalinspektör Jesper Molander ”hoppas nästan att något händer”.

Ett utspel som får flera parter att reagera.

Runt 30 000 åskådare väntas ta sig till Tele2 arena på söndag för att se derbyt mellan Djurgården och Hammarby. Säkerhetspådraget är stort och Hufvudstadsbladet rapporterar att svensk polis får hjälp från Finland.

– Vi kan nog förmoda att den finska polisen, i alla fall i någon mån, kommer behöva använda våld för att stävja bråk mellan supportergrupper. Vi utgår ifrån att något kommer att hända under matchen, säger Jesper Molander, kriminalinspektör vid Noa till tidningen och tillägger:

– Vi hoppas nästan, trots att man kanske inte ska göra det, att något händer. För att vi ska kunna testa modellen vi arbetat fram måste det nästan hända saker, annars är övningen inte särdeles lärorik.

Utspelet sågas: ”Otroligt korkade uttalanden”

Utspelet från kriminalinspektören kritiseras av Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson.

– Jag känner inte alls igen mig i att vi haft den typen av dialog inför matchen – tvärtom. Vi har diskuterat vad alla aktörer kan göra för att det ska bli ett så tryggt arrangemang som möjligt. Det är otroligt korkade och dumma uttalanden, säger han till Fotbollskanalen.

Även Per Engström, sektionschef för nationell samordning på myndigheten, reagerar och säger att han blev ”chockad” av sin kollegas uttalande och förstår kritiken som nu riktas mot Noa.

– Intervjun är alldeles för mycket fokuserad på våld i stället för dialog. Inom svensk polis har vi en gemensam hållning att arrangemang ska genomföras på ett lugnt och tryggt sätt, det är grunden. Det här är ett olyckligt uttalande, säger Engström till Fotbollskanalen.

Kritik från Sef

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Johan Lindvall ser allvarligt på Jesper Molanders uttalanden.

– Det är ett oerhört allvarligt uttalande från en enskild tjänsteman inom polisen, inom Noa. Dock är det glädjande att Noa som organisation och myndighet tagit avstånd från det här och jobbar med frågan, säger Lindvall.

Stockholmsderbyt spelas på söndag med avspark klockan 15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.