Kritiken mot Folkhälsomyndigheten: ”Svårt att förstå den här långsamma hanteringen”

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonens sammanträde kunde Folkhälsomyndigheten inte ge något ytterligare besked när Svenska fotbollförbundet kan återuppta sin verksamhet, i form av tävlingsmatcher. Besked kommer att dröja till den första veckan i juni.

– Vi tycker att professionell fotboll är en yrkesgrupp som just nu har näringsförbud, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Under förmiddagen satt Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet i möte med Folkhälsomyndigheten i hopp om att få svar på när den professionella fotbollen kan dra igång igen.

– När vi dessutom ser att man i andra länder, där man haft strängare förhållningssätt, börjar komma igång med fotbollen då tycker jag det är rimligt att vi har det prespektivet här i Sverige också, säger Sjöstrand.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten var att man i dagsläget inte kan ändra de allmänna restriktionerna, men väntas komma med nya besked under första veckan i juni – vilket fick Svensk elitfotbolls ordförande, Lars-Christer Olsson, att rasa.

– Jag har svårt att förstå den här långsamma hanteringen av en myndighet som utfärdat ett yrkesförbud. Det vore bättre att lämna över ansvaret till Riksidrottsförbundet, säger Olsson till SVT.

”Kommer också ha följdverkningar för vår internationella medverkan”

På den dagliga presskonferensen berättade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog, Anders Tegnell, att man ser idrottens påverkan på samhället i stort som är anledningen till att man inte kan ge några besked om idrotten just nu.

– Det är inte fråga om risken just för yrkesutövaren, utan konsekvenserna som yrkesutövandet skulle få, i form av publik, sportbarer och annat. Det är ungefär som restauranger, vissa verksamheter idag måste begränsa sin verksamhet då den innebär så stora risker för smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten har tidigare tagit del av en framarbetat plan för hur de professionella ligorna i Sverige ska kunna starta säsongen utan att gå emot de allmänna rekommendationerna. Enligt Olsson var Folkhälsomyndigheten imponerad över den väl framarbetade planen men kunde inte ge besked.

–Det har varit svårt att inse varför man inte kunnat ta ställning till varför vi inte kan sätta igång verksamheten, eftersom vi verkligen ansträngt oss för att inte bidra till smittspridningen.

– Jag hade hoppats på att vi skulle få ett besked och att vi genom vårt protokoll kunde vara ett rättesnöre för den andra professionella idrotten som är förlagd med yrkesförbud.

Olsson säger också att man fortsätter att ha den 14 juni som mål för att dra igång det allsvenska spelet.

– Om vi inte kommer igång till mitten av juni så kommer vi inte kunna spela klart serien till jul, och det kommer också ha följdverkningar för vår internationella medverkan, utöver de saker som kommer drabba den svenska publiken.

SÄNDNING: Inget svenska cupen i juni – fotbollen kritiserar Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.