Tegnells svar på kritiken: ”Vissa verksamheter måste begränsa sin verksamhet”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk elitfotboll och Svenska fotbollförbundet delade ut hård kritik mot Folkhälsomyndigheten tidigare idag, då de var besvikna över att inte kunna få något beslut kring när fotbollen kan återupptas.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog, Anders Tegnell svarade på kritiken under den myndighetsgemensamma presskonferensen idag.

– Det är ungefär som med restauranger, vissa verksamheter idag måste begränsa sin verksamhet, säger han.

Svenska fotbollförbundet har arbetat fram en strategi som presenterats för Folkhälsomyndigheten i förhoppning om att kunna starta upp säsongen. Under ett möte tidigare idag kom beslutet om att man inte kan återkomma med nya direktiv kring när idrotten kan återupptas förrän första veckan i juni.

– Jag har svårt att förstå den här långsamma hanteringen av en myndighet som utfärdat ett yrkesförbud, säger Olsson till SVT.

Under den dagliga pressträffen svarade Anders Tegnell på kritiken.

– Det är inte fråga om risken just för yrkesutövaren, utan konsekvenserna som yrkesutövandet skulle få, i form av publik, sportbarer och annat. Det är ungefär som restauranger, vissa verksamheter idag måste begränsa sin verksamhet då den innebär så stora risker för smittspridningen.

Detta har bidragit till att Svenska cupen inte kommer att kunna inledas den 1 juni, som planerat.

– Vi har en kontinuerlig dialog med Riksidrottsförbundet och fotbollförbundet om hur man ska tolka det regelverk som finns på plats. Inför sommaren kommer vi med ett slutgiltigt besked om när och hur idrotten kan återupptas.

KLIPP: Sjöstrand: ”Fotbollen har näringsförbud just nu”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.