Pia Sundhage, förbundskapten för flickor U17. Foto: BILDBYRÅN

Rosengårds kritik mot Sundhage: ”Ett hån”

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage, förbundskapten för U-17 flickorna, har fått utstå kritik från tre distrikt inom svensk fotboll. Sundhage har valt att inte ta ut några spelare från Skåne, Halland eller Västergötland på grund av distriktens hållning gentemot förbundets utvecklingsläger. Detta har skapat starka reaktioner hos klubbarna i distrikten.

– Det är ett hån mot vår verksamhet, säger Erling Nilsson, klubbchef i Rosengård till GP.

Pia Sundhage har valt att inte plocka med unga flickspelare från distrikten Skåne, Halland och Västergötland till F15-landslaget med motiveringen att dessa distrikt inte skickar några spelare till fotbollförbundets årliga utvecklingsläger.

Distrikten har tidigare uttryckt att de anser att det är för tidigt för att gallra ut spelarna till utvecklingslägret, dit landets bästa 15-åringar bjuds in. De får dock inte medhåll från förbundskapten Sundhage.

– Det är uppenbarligen tre distrikt som inte är lojala med förbundet, vilket jag personligen tycker är konstigt, sade förbundskaptenen till Göteborgs-Posten under onsdagen.

Nu har de berörda klubbarna reagerat på Sundhages kommentarer.

– Det är ett hån mot vår verksamhetsäger Erling Nilsson, klubbchef i Rosengård, till GP och fortsätter:

– Den här debatten har varit långvarig och jag har stått upp och tagit fajten, men det lönar sig inte. Jag är jävligt besviken och det vet alla.

Göteborg FC:s sportchef Lasse Svensson håller med:

– Det är ju jättetråkigt att det blir så. Världen är ju inte svart eller vit, och det är inte fotbollen heller. Det krävs en debatt och att man hittar medelvägar.

Lilie Persson, ansvarig för flickverksamheten inom Svenska fotbollförbundet, menar att situationen kan få konsekvenser för de enskilda spelarna.

– Det är oerhört olyckligt. Och framför allt flicksidan blir väldigt drabbad. Vi har inga elitmiljöer nere i åldrarna, som på pojksidan, och tjejer är ofta väldigt måna om att gå klart sin skola, vilket gör att man inte vill flytta. Så det är tack vare den här organisationen som vi ändå har fått fatt i de här tjejerna, säger Persson till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.