Kroatien jublar efter straffsegern mot Kroatien. Nu väntar kvartsfinal mot Ryssland. Foto: Bildbyrån

Kroatien slog ut Danmark på straffar

Uppdaterad
Publicerad

Kroatien slog ut Danmark ur VM med 4-3 efter straffar. Det stod 1-1 efter full tid och förlängning. Det hjälpte inte att Danmarks målvakt Kasper Schmeichel räddade totalt tre straffar under kvällen.

När Nikolai Jörgensen brände Danmarks femte straff, Danijel Subasic räddade, klev Ivan Rakitic fram och blev Kroatiens matchvinnare.

Han slog den säkert i mål och kroaterna kunde lättade jubla. Deras hopp om att kunna vinna VM lever vidare efter att de nått kvartsfinalen.

Modric slapp bli syndabock

Dessutom slapp Luka Modric att bli syndabock.

Med fyra minuter kvar av förlängningen fick Kroatien en straff – det stod då 1–1 efter två snabba mål av Mathias Jörgensen och Mario Mandzukic. Luka Modric placerade den lågt till höger och Kasper Schmeichel gick i förväg, räddade den med magen och sög sedan åt sig bollen som han sedan höll ömt som ett nyfött barn.

På läktaren flög pappa Peter Schmeichel, den gamle stormålvakten mest känd från tiden i Manchester United, upp och jublade över sonens ingripande.

Modric satte sedan sin straff i straffläggningen. Han satte den lågt mitt i målet och Schmeichel som kastat sig var nära att parera bollen med foten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.